Normal ke bayi 9 bulan tak boleh merangkak, tak boleh mengakat badan dan duduk dengan sendiri.

Anak saya dah masuk 9 bulan, tapi dia hanya pandai meniarap, pusing kiri kanan, untuk duduk dia perlu sokongan dari kami ayh ibu. Untuk merangkak atau untuk cuba berjalan tu tak ada lagi. Ada sesiapa tahu ini normal atau perkara biasa ataupun perlu jumpa pakar kanak kanak yeaa. #firstbaby #firstmom #pleasehelp

2 Balas

Hi, Puan. Bagi pendapat saya, ianya normal. Sebab setiap baby perkembangannya lain lain, tak sama. Tapi tak salah untuk Puan refer ke pakar kanak-kanak. Mereka lebih arif. Dan Puan boleh ajukan kerisauan Puan kepada mereka. Harap perkongsian saya membantu.

2y ago

You are welcome 😊

Some babies take more time. Usually baby start crawling around 9 months. My niece only started exploring the surrounding and crawling at her 10th. Do visit child specialist if you are concern about it.