Pola tidur tak seiring dengan usia baby

Hi.. anak saya dah dua bulan.. tapi kalau ikutkan masa usia sebulan tu lagi elok pola tido dia which malam akan tidur and terjaga pun sebab nak susu.. tapi bila menganjak dua bulan ni macam tak selesa je tido.. kekadang hidung sumbat.. kekadang perut berangin.. macam tak puas menyusu pun ada.. ada ke ibu ibu menghadapi masalah yang sama.. macam mana ya nak buat.. bedung dah.. letak minyak dah.. letak bawang dalam bilik pun dah.. tiap hari mandi air suam.. #firstbaby #firstmom

4 Balas

Baby tengah growth spurt tu, nak banyakkan demand susu sebab isi perut makin besar. Bila baby minta susu bagi je, kalau dia tolak cuba dodoi dia sebab umur dua bulan juga fasa wake window dia bertambah lama, kena kerapkan interaksi dengan dia, boleh cuba bermain flash card ataupun tummy time.

sama mcm baby saya sis, nak masuk dua bulan ni mcm susah sikit nk tidur dan asyik nk main je dgan tk kerap sgt susu..ada sape2 prnah mngalami tak mcm ni?

2y ago

huh..samalah sis..tdo pun brpa minit ja terbgun blik...

tumbesaran pendengaran baby dah berkembang masa ni. itu sebab kena ada white noise utk rutin tidurnya

letak bawang untuk apa ye?

2y ago

kalau ada sesapa yang sakit bawang boleh serap virus virus yang ada dalam bilik tu..