Waktu tidur anak

Anak saya dah 3 bulan dan cuti maternity saya pun dah nak habis. Tapi saya tertekan sedikit sebab waktu tidur anak saya masih tak betul saya takut saya stress sangat sbb tak cukup rehat lepastu bekerja lagi. Anak saya waktu siang tidur je tapi setiap 3 jam akan bangun macam baby newborn lagi. Malam pun sama. Tidur pastu tiap 3 jam akan bangun. Tp xtahan dah setiap kali malam antara pukul 2-3 pagi mcm tu mesti dia bangun menangis perut kembung kot. Nk tidurkan balik amik masa. Sekarang ni jd alarm sahur kami pukul 4.30 or 5 pagi celik mata segar taknak tidur sampai pukul 7pg. 😂 macam mana nak train anak untuk tidur waktu malam ye. Dia tidur je tapi setiap 2-3 jam masih bangun. Waktu siang dah macam2 aktiviti buat main bg dia busy tapi still mcm tu. Saya dah nk pecah kepala xcukup tidur 😂 #firstbaby

7 Balas

Anak saya masa 3m mmg siang dia banyak main. Makan tangan la, sibuk nak tengok tv, nak ajak saya berborak la. Sampai saya yang penat jadinya 🤣 tetap nap tapi sejam dua je macam tu. tapi sharp pukul 6.30/7 petang dia dah start nak tidur panjang. Dia akan tidur, bangun utk susu then tidur balik tanpa perlu dodoi ke apa ke. Asalkan dia berbedung 😂 dia nak bedung. And bangun lepas subuh sebab dia morning people 🤣🤣🤣 and teruskan lagi rutin main dia. Rutin malam tu daripada lepas pantang dia macam tu. Anak saya perut tak pernah kembung, kena rajinkan urut and pakaikan minyak telon.

1y ago

Ye siang dia mmg masukkan tgn apa sume saya dah bermain buat tummy time bagai tp nnti dia akan tidur pastu bangun lepas 2-3 jam. Malam pun mcm tuu. Dia xtidur panjang. Mmg tidur pastu 2-3jam bangun. Mcm newborn kan setiap 2-3jam kita kejut nk bg susu. Minyak telom mmg selalu pakaikan, urut selalu tp kalau dia tidur tu lepastu nk kentut mesti menangis mengamuk. Kalau tgh berjaga nk kentut dia xnangis pun.

Baby saya 3 month jugak skrg ni. Kalau siang tu tidur nya sekejap sangat. Bangun pukul 10am tidur balik pukul 12:30 itu pun 1/2 jam je. Pastu bila dia berjaga main ngan dia sampai dia penat tapi dia akan nap sekejap je. Siang takpe bagi dia berjaga lama nanti malam dia akan lena. Baby saya gitu lah, pukul 9mlm start tidur lama bangun susu pukul 2am dan 5am esok nya sahaja pastu tidur balik tanpa dodoi/tepuk. Time dia berjaga tengah malam tu jgn bersembang langsung ngan dia, diammmm je sumbat susu nanti dia mamai pastu tido balik 🤣🤭

1y ago

Kalau siang tu dia tgh tidur xpe kita kejut sbb xnk tidur lama nnti malam xtidur.

susu bgi berapa oz? 3m dh boleh mnum 4 ke 5oz utk gap kn lama wktu menyusu dia. ank bgun nangis bukan takat sbb kembung je. mybe panas or sejuk. and tidur make sure tutup lmpu. dia bgun kalau x nangis tu biar kan je. jgn angkat ke agah ke ape ke. awk tdo je mcm biasa. nnti die tdo sendiri

1y ago

Baby minum susu badan. Saya direct xpun pam. Selalu dpt 2-3oz je. Tanya susu kaunselor dia ckp okay je tu 2-3oz susu bdn. Penah bg 4oz lepastu asik jeluak muntah balik je baby kecik hehe. Tidur mmg tutup lampu. Masalahnya kalau dia nangis tu xde sape layan dia akan nangis menjerit kita pulak sakit hati nk tidur 😂

anak sy 3 Bulan Pon mcm Tu jgk , bila bangun tengah malam Tu terus bgi Susu tdo balik , bangun bagi Susu lgi tdo blik . tpi skrg dh 4 Bulan bangun selalu 6-7 jam bru bangun nk Susu

Kira lama jgkla dia tido siang. Baby sy tido plg lama siang 40 minit gitu lps tu main mnm susu n tido blk 30 mnt. Mlm mmg tido direct 4-5 jam kdg sampai 6 jam direct br mnm susu.

waktu siang tu make sure bby tdo palg lme pn 2 jam je tiap kali tdo.. lps tu kcu2 dye sket.. bg dye bgn sejam ke sejam setengah pastu bg tdo sekejap..

1y ago

Mmg dia tidur mcm tu siang. 2-3 jam je tidur lepastu bangun main sejam or sejam setengah then tidur. Then bangun lg lepas 2-3jam. Masalahnya malam pun rutin sama, dia xtidur straight panjang.

dia lpr lh tuu ksi susu kyng2