Baby tidur tiarap/ngiring

Anak saya bila tidur , setiap kali saya letak di katil dia mesti dia auto mengiring 😂 tkpe ke ye?? Kdng bila saya terjaga dri tidur, dia dh tiarap. Anak saya 5bulan 22hari . Ada tips tak supaya dia tk tidur tiarap?? #firstbaby #firstmom #ingintahu #bantusharing

7 Balas

baby mmg dah boleh meniarap? kalau ye tak perlu risau dia tidur mengiring atau meniarap. sbb dia sendiri dah pandai gerakkan badan camtu. jadi bila meniarap mesti dia boleh angkat kepala. melainkan dia tak pandai angkat kepala semasa meniarap, itu kena betulkan posisi dia takut pape jadi

sama la saya anak no 2 dah pandai meniarap, berguling guling dah.. dia tido pun suka mengiring, pastu tertiarap.. its okay kot sebab usia mcm dia pandai angkat kepala pusing kiri kanan...kadang alih kasi terlentang pun nanti dia mengiring jugak .

Ok je sis, klau bby dh pandai meniarap n lentang... Diorg memg akn tido mcm2 gaya... Nnt dh pndai merangkak, akn tido menonggeng plak...seeloknya bila dh pndai tido mcm2 gaya tu, x perlu brbntal or selimut, sbb takut risiko lemas...

xpe pon. just pantau. elakkan kan letak selimut baby or letak bantal. anak sy smpi sekarang tdo mcm2 posisi. slh satu mcm yg awak sebut tu. umur skrg 1tahun 7bulan

same dgn ank sy...letak je kt katil atau kt bwh..auto mniarap...tdo pon mniarap...pastu guling²..smpai kn sy ngn husband tdo berhimpit...tkot trhimpit die plak..

Ikutkan normal je tu cuma sekeliling tmpt dia tdo xblh byk kain/bantal atau brg² yg ada potensi buat anak lemas..

kna sllu tgk tkut lemas..biasa klu baby klu dah start tiarap mmg baby akan tidur mcm tu..