Panaskan makanan

Anak saya 9 bulan. Nak tanya ada lauk dia semalam saya buatkan tak habis. Semalam saya masukkan ke dalam peti ais sbb masih banyak. Boleh ke kalau harini panaskan makanan tu then bagi makan untuk harini. Makanan tu ayam masak paprik baby. Ada apa apa masalah ke kalau bagi makanan yang dipanaskan untuk baby bawah 1tahun? #bantusharing #ingintahu #firstbaby

5 Balas

just bagi pendapat 20sen😘. lepas ni if awak masak. ada extra portion. awak boleh siap2 asingkan portion baby nk makan dgn portion awak nak simpan. mknn baby tahan 2@3hari dlm chiller. jadi bila awak asing siap2 selepas awak masak, awak pon xragu2. sebab makanan awak simpan tu masih xdisentuh. sy selalu masak hujung minggu. then simpan dlm freezer. yg mana nk makan dlm 2@3hari sy simpan dlm chiller. bila baby nak makan sy just steam kan balik je🫰🌻

masalah dia akan makin kurang nilai nutrisi makanan tu.. tp kita busy la tak sempat berlama2 kat dapur utk setiap kali makan baby kita baru nak potong² start dr scratch.. masak banyak boleh terus bahagi portion 1kali mkn dlm 1bekas pastu masuk chiller, tahan 3hari, ada portion lebih lg masuk freezer 3bulan.. semua aktiviti dr potong, memasak, memanaskan tu semua mengurangkan nilai nutrisi makanan

bleh je..sy pn bt mcm tu utk ank sy.. tp psti makanan tu elok lg .bau dn rase ye.. spye bby xskit perut. ank sy pn 9bln😊

better jangan beri bayi mknn yg semalaman... seeloknya beri mknn yg baru dimasak.. insyaallah anak lebih cerdas

8mo ago

bagi sy ikot apa yg memudahkan diri masing2. if kalau mommy yg jenis sempat nak masak hari2. then boleh la masak hari2. xjadi masalah. jgn la cakap tak boleh bagi mknn semalam. kesian dkt mommy yg mmg xsempat nak masak hari2. yg pasti semua mommy nak yg terbaik buat baby masing2🫰🌻 sy mommy yg berkerja dan pjj dgn husband. dan ada 2 anak. a to z sy handle sendiri kalau husband xde. jadi mmg sy xsempat nak masak hari2. sy bagun seawal 5pg utk siap kn anak2 hntr ke pengasuh. dn jarak rumah dgn tmpt kerja dalam 1jam lebih. masa sy balik pon dh gelap. pkol 8 mlm baru sampai rumah. jadi sy hanya sempat masak pd hujung minggu sahaja.

pastikan panaskan betul2 dan sblm bg bby mkn, awk try dlu. klu rasa xsedap dh..jgn bg.