Tak berak dah seminggu

Anak saya 4bulan, menyusu badan. Tapi dah seminggu tak berak 😰 tapi kentut banyak dan kencing pun banyak. Help#bantusharing #ingintahu #firstmom #seriusnanya

5 Balas

jngn risau sis itu normal tuk baby fully breastfeeding. susu yg d minum berubah jadi isi dlm tubuh baby sbb anak sy alami hal yg sama masa umur 4 bln lebih x poop sampai 13 hari naik risau juga tapi doktor ckp normal tuk baby fully breastfeeding sahaja x buang air besar sampai 2 mggu tapi klau sis nak kepastian better bawa baby jumpa doktor.

Anak saya pn tgh melalui benda yg sama… Dah tak berak hari2… selang seli 2/3hari paling lama 5 hari tak berak… sekali berak banyak n bau mengancam hehe normal je kalau susu badan, yg penting baby kentut, kencing & aktif

At least dia ada kentut, ada kencing. Takpe. Klu dia kentut, dh ok dh. Cuba check perut dia keras tk. Klu keras, jumpa doctor ya. Anak sy pun dlu mcm tu. Seminggu kadang x berak. Tp dia kuat kentut. Perut pun tkde keras.

kalau full bf xcampur susu formula,normal je. ank sy dlu mcm tu jgk. misi ckp okay je. sbb akan dikeluarkan dlm sistem perkumuhan yg lain. contoh,peluh,kencing.

Normal siss untuk baby fully bf. Kalau dia tak poop DAN tak kentut, sis kena jumpa dr. Kentut2 tu menandakan penghadaman dia okay