Anak tolak air kosong

Anak saya 4 hari lagi nak masuk 7 bulan. Selama dia start solid food mmg dia tak tolak mana mana makanan. Tapi dia reject tiap kali bagi air kosong. Mcm mana nak bagi galakan ye?

2 Balas

Anak saya betul betul dapat terima air masak masa 8 bulan. Masa start 6 bulan tu saya intro dengan sudu. Penerimaan anak on off waktu tu😅 Then umur 7 bulan saya beli kan heorshe sippy cup. Solely untuk air masak je. Saya selalu offer sippy cup tu kat anak waktu playtime dia sebagai training untuk dia. At last 8 bulan baru fully adapt. Boleh cuba juga dengan air sejuk.

Anak sy masa awl2 bagi mmg dia tolak terus, sy bagi dalam open cup dia tolak bagi dlm botol susu pun dia tolak, lps tu sy bagi dlm straw cup richell tu alhmdullilah baru dia boleh terima, wlupn dia dpt minum sikit sbb kebnykannya tumpah at least dia tak tolak terus