Taknak botol

Hi. Anak saya 3 bulan lebih and fully breastfeed. Saya dah start kerja selama 3 minggu tp baby refused bottle fed sampai sekarang. Sesiapa ada tips tak nak train anak botol sbb kesian dia tak minum lansung sampai saya balik kerja 😞 saya dah bertukar tukar macam2 jenis bottle semua tak berjaya. Setiap kali suap botol mesti dia menjerit. Dia tunggu saya balik sampai dah lembik sbb tak minum. #firstmom

6 Balas

Anak saya pun gitu. Ajar botol dari lahir, tiba-tiba masuk 2 bulan dia meraung taknak botol. Dia macam tiba-tiba sangat 😭😭😭😭 Risau dah saya sebab saya masa tu hampir masuk kerja dah. Nangis jugak lah sampai susu saya drop sebab stress.😩😩😭 Naik 3 bulan saya hantar dia kat taska, saya jujur je dengan teacher dia. Sebulan dia duk situ, teacher dia kata dia ok dia minum susu cuma ada time dia macam reject juga. Ada time dia minum sikiiiit sangat.. dalam 1oz gitu😭 Dia macam tunggu-tunggu saya ambik dia nak df jugak.. kesian sangat.. Sekarang dia 4 bulan, saya cutikan anak sebab chicken pox, saya cuba train anak guna botol, pun dia meraung jugak.. dah tukar susu, tukar botol dia tetap meraung.. sebab puting botol kan tak sama macam puting ibu dia.. suap puting botol pun dia dah jerit aduiii🥲🥲🥲 Saya bila nak train anak guna botol saya letak je botol tu depan mulut dia, susu akan menitik sikit-sikit so dia akan minum jugak 😂😭 cuma tu la dia tak hisap puting tu 😭😩 saya hari2 doa anak saya lembut hati boleh terima botol susu... huhu

Awak hantar pengasuh atau daycare? Pihak sana tahu tak awak ada masalah ni? Macam saya hantar pengasuh juga. Masa baby mula2 hantar dulu, sama juga refuse bottle feed. Tapi pengasuh saya berjaya pujuk baby. Pada masa yang sama saya train jugak kat rumah. Dah cuba botol HeorShe, Tommee Tippee, Hegen? Kalau belum, boleh cuba juga. Oh ya! Teat size pun main peranan. Usually fully breastfeed's baby recommended to use NB teat size.Tak perlu tukar size seiring dengan umur. Anak awak minum EBM kan? Dah try & error preferred temperature anak? Ada baby suka warm EBM, ada baby suka cold EBM. Macam anak saya suka cold EBM. Lepas tu try & error juga between fresh EBM, chilled EBM, frozen EBM. Tiga2 ni rasanya berbeza. Ada baby yang tak suka rasa thawed EBM. Identify mana yang anak prefer. Yang train kat rumah tu, minta suami atau family members yang lain (jika ada) untuk bottle feed baby. Let them feed from A to Z. Dari sediakan susu, pujuk anak, basuh botol, everything. Waktu ni awak menyorok je. Good luck mommy!

Allahu siannya baby. Awak kena pujuk dia, ckp elok2. mummy nk work, baby kena susu botol ye, malam2 nnti baby minum susu mummy. or time awak ada, awak jgn berada dkt dgn dia, cuba suruh husband, mak,mil yg bagi susu botol kat dia. awak lari jauh2 jap.

kes mcm kwn saya punya kwn,lansung tknk botol sampai skrang,end up mak dia guna mcm style hospital bgi susu kt baby guna syringe,sya pun ank ada masa tknk botol sya guna syringe

3w ago

Saya guna syringe juga tapi sebab syringe tu keras and anak dah menggelupur, terkena sikit gusi dia.. terus dia trauma 😭😭

Try mintk bapanya yg ngasuh sehari. Yg pnting org lain yg ngasuh. Takut dia bau bdn momnya.jdie die xnk botol 😆