Speech delay...

Hi all.. Anak saya 2tahun 11 bulan.. Tetapi tak cakap lagi.. Saya risau sangat bila tengok anak orang lain dah bercakap... Saya pun selalu bercakap dengan dia... Takut autism ke apa? Tapi kadang kadang dia sebut mak.. Papa.. Lepas tu dah takde dah..tapi ikut apa yang saya arahkan.. Ikut je apa i suruh... Seseorang cakap memang anak pertama macam tu sikit... Ada yang selepas 3tahun baru akan bercakap... Saya pun risau tak tahu yang mana betul.. Ada tak sesiapa ada pengalaman macam saya.. Mohon share sikit🙏🏻..#ingintahu #firstmom #bantusharing

10 Balas

anak sy 9/9 ni masuk 2 tahun.. speech delay jugak.. patut umur skrg dh boleh buat ayat 2 perkataan.. sy bgtau nurse mase buat m-chart tu.. pastu jumpe doktor.. doktor set appointmnt dgn pakar ent utk check telinga n doktor kanak2.. n appoinmt dgn terapi carakerja (OT).. tiap2 bulan ade appoinmt OT.. penat la sikit, tp kite sebagai parents mesti nk buat yg terbaik utk anak kan.. ikut je tarikh appoinmt n nasihat dan tunjuk ajar diorg.. semua utk kebaikan ank kite.. Alhamdulillah, byk progress kat anak sy, masih xde words tp kuat bebel bahase dia dan dh ade eye contact.. dh mula nak mengajuk saya cakap..🥰🥰🥰 disbb kan kite sekasut, saya nasihatkan awak bawak anak ke klinik.. kadang2 nasihat org keliling yg x melaluinya, boleh jd positif toxic pd kite, hanya buat kite rase bersangka baik, tp melambat2kan bantuan pd anak kite sbb kite x tau mane kurg anak kite n x memberi bantun yg sepatutnye pd anak.. setiap anak tu unik, berbeza, anak org x same dgn anak kite, lain masalah lain cara selesaikannye.. sy kesian bile tengok anak menangis nak sesuatu atau moody n tantrum, tp sy x faham ape dia nak.. jd saya kena buat sesuatu utk bantu dia luahkan perasaan n keinginan dia.. saya harap awak pun buat sesuatu utk bantu anak awak.. jgn berserah je pd takdir tanpa berusaha..

8mo ago

betul.. kita tak kejar anak cepat itu ini, tapi kita kena bantu utk dia membesar elok capai milestones ikut usia anak.. rawat awal2 lagi baik & lagi cepat pulih

Anak kakak saya 4tahun dah skg, satu perkataan pun dia blm tau nak cakap even mama bapa. Masa umur 1y9m kakak saya refer pakar therapy speech delay dr pkar pun kata masa tu masih normal sbb kbnyakan anak pun ads yg start 2tahun lebih bru brcakap. tp kakak sy insist jg nak bagi anak dia speech therapy. smpi skg masih ulang alik datang therapy. Kakak saya redha dgn kdaan anak pertama dia tu, arahan dia boleh ikut semua dia faham, earring test sudah buat normal jg, cuma nmpk sgt dia malas nak bljr bckap. dia cuma boleh cakap yayayaya, dodododo bgtu je sampai skg. Anak kedua dia pula yg dah banyak perkataan dia pandai nak sebut umur baru nak masuk 1tahun tp dah banyak ayat yg boleh dia sebut contoh mama, papa, dan dia dah pandai nak bubye orang dan cepat faham berbanding anak pertama dia. Tak pe, anak yg mcm ni psti ada speciality dia bila dah besar nt, mesti akan pandai bercakap nt x kira cepat atau lambat yg penting kita sabar dgn proses terapi anak2.

Kalau tanya pendapat saya setiap orang atau anak berbeza2 dia punya perkembangan 2thn tu msh awal lagi kadang xsemua trs boleh cakap lancar pada usia sebegitu..apapun xpe checkup pun penting bg anak masa explore sbb kadang bila xtahu apa punca trs je diagnosis austime masa anak sy pun lmbt jgk cakap tp kita trust the process so slowly ok je semua in sha allah..

Kalau ikutkan 2y dh boleh gabung 2 words. Mama papa tu memang dah master dah tp kena ingat Setiap anak berbeza perkembangan dia. Cuma kalau ada duit dan kelapangan bawak jumpa doktor sebab incase apa2 mudah kalau detect awal

Bawa la anak ke klinik. Saya dh start anak therapy since 1y6m. Skrg Ada a few words . Nt nk buat earring test kt gov hospital. Ada Byk appointment kene follow.

Masa ank first dulu pun sy risau cuba sis ckp dgn dy apa² pun ckp scara plahan jgn laju satu² seketul² nnti dy ikut tak insyaallah tak speech delay kot

Waktu assessment, nurse takde cakap pape ke? Biasa kalau speech delay/autism, nurse akan noted masa buat mchart & routine checkup.

Anak saya 1 tahun 3bulan masih belum bercakap pun saya dah risau sis. Nnti nk jumpa dr nk minta pandangan. Risau jugak speech delay

8mo ago

kalau anak saya 1t4b kalau sebut pun “ ma , kalau nak susu dia tak sebut susu tapi mik mik . normal ke ?

Anak sy pula 2 tahun 5 bulan, asyik nyanyi saja tapi xmau bercakap..

Jangan ikut orang. Minta advice dari pakar.