Berat bayi lambat naik

Hi..Anak saya 10 bulan.masa 8 bulan berat 6.8kg..Masuk 9 bulan hari tu 7.2kg..Sekarang masuk 10 bulan masih x berubah. Malah berat dia drop 7.1kg and baru minggu ni naik 7.2kg balik. Nurse klinik cakap BMI anak x cantik. Nak masuk zon kuning dah. Ada tak ibu2 yg mengalami masalah yg sama? #pleasehelp

2 Balas

Pernah. Anak saya lah tu. Start umur 9m - lebih kurang setahun, berat maintain pastu ada turun sikit. Demam, tumbuh gigi macam2 lagi lah. Nurse cakap boleh jadi sebab tu terganggu beratnya. Atas setahun, baru naik tapi slow progress. Kena jumpa pakar pemakanan (psp), sebab line kuning, dia akan suggest cara pemakanan yang sesuai. So far, dah 2tahun masih line kuning tapi border nak ke line putih. Anak makan okay ke? 3x main meals, 2x snacking. Ibu cuba pelbagaikan menu anak. Beri makanan berlemak spt santan. Makanan tinggi kalori spt makanan bergoreng. Yogurt. Pemakanan juga kena seimbang dan lengkap. (Ada karbo, protein fiber & buah) Waktu tidur juga mempengaruhi. Pastikan wake windows terjaga. Tidur malam pun kena mencukupi.

6mo ago

Anak makan okay.Cuma dia x boleh makan ayam.Ada allergic dan menyebabkan eczema dia flare.Tidur okay.Dlm 8.00-8.30 pm dah start tido.Cuma bangun awl..malam biasanya 2x bangun untuk menyusu.

klo cm tu kne check-up setiap bulan ke cm mne ye klo adr maslah berat xnaik?