Jalan berjengket

Anak saya 1 tahun 4bulan. Dia boleh berjalan cuma kadang2 dia suka jalan berjengket. Saya tak pasti sebab apa kadang2 okay kadang2 dia berjengket. Normal ke macam tu? #ingintahu #bantujawab

5 Balas

tak pasti la sis kena pantau juga sbb dulu anak asuhan mak saya suka jalan jengket2 sampai satu tahap yg dia x nak jalan dgn betul , melompat pun dia jengket juga last2 saya minta mak dia checkup anak dan dirujuk ke bhgian pakar endup doktor sahkan autism, pantau dulu sbb dalam anak fasa tgh explore semua benda kalau nampak macam benda tu berlebihan bru rujuk dgn pakar.

Secara amnya, fasa berjengket ialah fasa yang normal untuk anak mula berjalan. Kanak-kanak ni penuh dengan daya imaginasi. Jadi hari hari adalah exploring phase untuk mereka. Melainkan anak awak ada tunjuk tanda sakit ketika berjalan, kesukaran untuk memakai kasut, kesukaran berjalan dengan stabil, sila rujuk doktor untuk kepastian ya.

Anak sye usia tu dalam rumah saje saje dia jalan jengket .. kadang Jalan ok..kadang jengket .. dia saje nak bermain main.. dia boleh Jalan smbil berjengket.. lepas tu Jalan kat luar pakai kasut ok je dia Jalan nye .. tapi Saya perhati and pantau jugak mase dia usia cmtu.... sekarang Anak sye dh 3 tahun...

ank sya nk msk 3 thun pn still jln jengket.. bila jln atas tnah rumput elok pla..bila jln kt lntai..jengket.. ni dh kurang sikit dia jln jengket..sbb sya slalu tgur dia jln elok²....

anak sy jengket kalau pijak lantai ada habuk