Anak 1 tahun 6 bulan masih makan bubur

Anak masih nk makan bubur. Tp di serta kn nasi kosong. Dia mkn. Tp kalau saya cmpur dgn kuah ke apa. Dia mkn dua 3 suap je. Lps tu mengamuk dh tk nk mkn. Ada solution tk.? Saya nk ajar ank mkn mcm biasa tp ayah nye asyik tk support. Suruh saya terus bgi bubur. Saya buntu terus kalau tk dpt support suami ni. Patut ke saya terus hidang kn nasi n lauk. Dn kurang kn bubur. ? Risau anak lapar. Tp saya nk sgt ajar ank mkn nasi n lauk. Mohon yg perihatin share. Saya 1st time mom 😭#firstmom #babyfoodtips #pleasehelp #babyfood

2 Balas

Puan better ajar anak real food dari skrg. Slowly but surely. Husband tak support takpe. Puan cuba cara puan. Atau gilir-2 hari biar dia boleh makan nasi. Lepas dia makn kasi lah pujian ke habuan ke. Saya guru tadika. Ada sorang student tu umur 4tahun tapi pandai makan bubur & nestum je. Dia tak reti makan real food. Sbb da terbiasa makan bubur. Dia tak reti mengunyah. Bila suap terus je telan. Puan cuba biasakan dari kecil ya. Biar puan tak susah kemudian hari. InsyaaAllah practice make perfect puan 🌹

2y ago

Terima kasih ats sokong pn 🥺 saya terharu sgt. Baik saya akan terus kn wlpn rasa drain sgt. Semoga pn dilimpahi dgn rezeki. Nasihat pn sgt membantu saya ntk terus kn.