Anak 1 tahun 6 bulan masih makan bubur

Anak masih nk makan bubur. Tp di serta kn nasi kosong. Dia mkn. Tp kalau saya cmpur dgn kuah ke apa. Dia mkn dua 3 suap je. Lps tu mengamuk dh tk nk mkn. Ada solution tk.? Saya nk ajar ank mkn mcm biasa tp ayah nye asyik tk support. Suruh saya terus bgi bubur. Saya buntu terus kalau tk dpt support suami ni. Patut ke saya terus hidang kn nasi n lauk. Dn kurang kn bubur. ? Risau anak lapar. Tp saya nk sgt ajar ank mkn nasi n lauk. Mohon yg perihatin share. Saya 1st time mom 😭#firstmom #babyfoodtips #pleasehelp #babyfood

2 Balas

Don't worry, ada toddler yg makan semua sayur, lauk and ada yg x makan cerewet. Ibu jangan give up, kena juga suap anak lauk nasi memperkenalkan makanan baru. Normally dia akan reject lepas 2 3 suap, esok ibu repeat lagi, then reject lepas 4 5 suap, then repeat lagi sampai dia makan. Kita kena buat repetition sampai anak makan so dia tahu and faham lauk nasi boleh dimakan and mesti makan and juga sedap😊 Biasanya lepas training mcm ni, baru mereka start makan seperti biasa then try bagi buah-buahan start sikit2 setiap hari, baru okay.

2y ago

😭😭😭 saya hargai sgt nasihat puan bgi ni. Betul2 menaikn smgt sya ntk terus kn. Saya tk rasa sesorg bila mcm ni. Wlpn rasa drain sgt. Baik. Saya akan terus kn. Nasihat puan sgt sya hargai dn brmakna buat sya. Terima kasih puan 🌹