Perlu ke beli babychair?

Anak dh 8m+ , selalu sy beri anak makan duduk dilantai ( tikar baby yg lembut tu,xtau apa nama hehe) cdg nak beri mkn time baby dlm walker tp hangin sy sebab baby lasak nak gerakkn walker wlu dh tahan pakai kaki sy , kesabaran sy xtinggi utk handle :) fikir2 dgn suami mcm nak beli babychair tp harga pun mcm agak keras kan, lg2 ship ke sabah 1++rm ( babychair yg tinggi tu) ke pejam mata je , beli jer? Berbaloi ke beli babychair? Sesapa ada pglmn sudi la kongsi beri sdikit nsihat ke utk rujukan sy :) tambahan: ada baca komen dlm tt, anak tak duduk diam bila dlm babychair suka panjat2 ( sy gerun trus bila pikir anak akan xduduk diam ) pglman spjg bg anak makan dilantai , tulang belajang sy sakit haha yela baby kn kecik duduk pun comel je , kita ni dah ka tinggi 160cm , tbongkok2 mak nye ni nak bg suap anak . Dh sedar sakit belakang terus cpt2 tegakkan badan smula tp dlm tak sedar tunduk smula . payah jg bila kena statik ja badan kan #pleasehelp #firstbaby #SeriusTanya

4 Balas

hehe sy sis..bru je beli baby chair. mula mula mcm xnak beli tp bila dia dh strt makan..sya bgi makan kat lantai jdi susah sbb dia nak main smbil makan. lps tu bila ke kedai makan, sya letak dlam baby chair alhamdulillah dia suka. so bila bnyak kali sya bt mcm tu, bru saya decide untuk beli baby chair. so stiap kali dia nak makan sya kan letak dlam baby chair dkt dngn meja makan, jdi dia dah faham yes time to eat. so dia akan srnok sbb nampak kita makan, n dia pon makan. bab panjat tu mmg sis. xduduk kat baby chair pon dia pnjat sbb dh smpai fasa memnjat jdi kita sbgai ibu kena fikir advanced skit. kena extra careful. kena sllu aware. kalau kata nak ambik mknn, jgn ltk lgi dlam baby chair dia. ambik mkann dlu apa smua bru letk dia dlam baby chair

8mo ago

oh betul2 , prepared semua dulu setting cun2 baru angkat letak anak dlm babychair kan . Faham2 :) Betul yg part mkn sambil main tu, time nk suap time tu jugak dia shake2 toys dia, mgamuk trus baby sbb kacau dia main haha klu jauhkan toys smua tu sblm mkn, mcm beluncas dahhhh haha , lenggok sana sini , ibu ni dah sakit badan sbb postur badan dah mcm apa nak bagi suap , nak cari phatian dia mkn hehe sibuk nak “aaaa makan syg” “babyyyyy, aaaaa open ur mouthhhh” ksabaran sy terhad nohhh :) hehe pgalaman anak first buat sy blank, buntu jumpa jln mati , kira camtu la situasi bagi saya . (Melebih lebih pulak stuasi sy tu haha)

Anak kita sebaya, 8m+. Saya pun bagi anak makan duduk dilantai alas tikar. So far, anak saya kalau makan duduk di lantai, dia memang tak pergi merata. Lagi² kalau buat messy eating, lagi dia fokus dengan makanan. Kalu makan luar, anak saya behave duduk dalam baby chair. Jadinya, sampai ke sudah la tak pasti berbaloi ke beli baby chair 😂 Hopefully ada yang sudi berkongsi pengalaman dengan sis. Saya pun nak tumpang baca 😘♥️

8mo ago

ye x gi merata. Tp tebaca ada yg xreti duduk diam lagi2 kalau anak dah pandai merangkak, berdiri , berjalan . Anak sy belum tau mrangkak, tp suka jalan ( tau grab tgn ibu/ayah utk support bdn dia bangub utk jalan) stakat ni anak xsuka duduk lama ditikar utk mkn trus mrengek depakan tangan untuk bgtau dia nak bangun bdiri :) garu kepala sy hehe tu la nak tau jg pgalamn parent y pakai babychair

baby chair saya pun x beli lagi sbb rasa mahal , just dudukkan dkt kerusi makan je , baby pun okay je x la lasak saya pun x letih , sbb kalau keluar makan letak dkt baby chair dia memanjat 😅😅

8mo ago

duduk kat kerusi pun mcm anak saya jenuh juga terbang segala nasi kena kutip mainan tergolek x mau makan ambil balik , maknya lama2 ngadap lantai je , ikut kesesuian kita kalau anak lasak ni bg saya saya pun rela bg makan dkt bawah ni duduk kat kerusi pun saya ikat dgn kain napkin mcm belt tu yg diam sikit 🤣

klu kat rumah mmg ada meja mkn dan kerusi mkn, just beli yg portable punya je. mksd sy yg jenis blh cabut pkai kat mana2. dia bkn mcm high chair tu.

8mo ago

tu pun ok gak kan sis, bole angkut dlm keta. Dlm hotel lg lain cerita pulak .. dudukkn kat mana2 sofa yg tsedia bole letak babychair jenis portable tu. Hmm bole jg survey yg jenis cmni . Tq sis