dah boleh solat ke macam mne?

anak dah masuk 3 bulan lebih + ada ambil suntikan perancang. bulan ni first time darah haid datang tapi kalau ikutkan harini dah hari ke-15. check pukul 10 pagi tadi darah dah tak ada. check sebelum nak ambil wudhuk tadi ehh ada laa lagi sikit-sikit. boleh solat ke tidak sekarang ni? musykil dah macam ni 😅belum abis musykil period sampai 15 hari tambah pulak musykil hari ke-15 pun still ada darah lagi 😅#seriusnanya #pleasehelp #ingintahu

1 Balas

Masih dlm tempoh haid sebab tempoh max haid ialah 15 hari 15 malam. Hari ke 16 baru solat.

2y ago

Ya, boleh. Itu namanya darah istihadoh/ darah penyakit. Setiap kali nak solat/ ibadah yg perlukan wudhuk, bersihkan dulu darah, pakai pad/ panti liner, dirikan solat.