1 year old & hfmd

Anak baru 1 tahun dah kena hfmd. Boleh tak parents tolong share kan pengalaman macamana nak lalui ni keadaan ni. Anak akan rasa kurang selesa ker? Ada apa2 ubat or cream yang boleh surutkan bengkak2 tu? #firsttimemom #bantusharing #advicepls #HFMD#firstbaby

2 Balas

kena hfmd anak kena kuarantin seminggu di rumah. memang tak selesa,gatal 1 badan. sy dulu Dr bagi calamine lotion. sy mandikan anak dgn sabun antibakteria,lepas tu sapu calamine lotion. tak perlu pakaikan baju seluar,hanya pampers shj utk elakkan baby banyak berpeluh. tak sampai seminggu anak sy sembuh. ada staf jabatan kesihatan dtg rumah utk ambil sample calitan di punggung anak

7mo ago

Thank you ya sis infonya.. Yang penting kena jaga kebersihan betul2 kan... Anak sis pun ada demam tak?

ank sy pun prnh kna 8thun lalu...msa umur 1thun stgh mcm tu...sy bgi dia mandi guna dettol yg gambar timun.ank2 yg lain pun guna,tkt brjngkit..mkn mnum jgn cmpur dgn knak2 lain.. ..mkn mnyusu mmg kurng,..nk bgi kurngkn rasa sakit tekak,bgi mkn ice krim vanilla....

7mo ago

So far susu still ok.. Makan dia ada kurang sikit, but still boleh terima. Nak bagi makan ice cream, selesema pula, now kena demam lgi.. Still, thank you infonya ya sis ❤️❤️