Perihal anak

Anak 1y10m blm blh cakap,mkn taknak pegang sdri..normal ke mommy²?help me..

7 Balas

baby saya masa umur baby setahun 5bulan pergi checkup dkt kk. ada jumpa doctor utk check. dan doctor mmg tnya apa perkataan yg baby dah boleh sebut. dan apa perbuatan or tingkah laku yg baby selalu buat. okay ke tak. dan baby paham tak kalau kita bg arahan utk dia buat. awak cuba tnya misi kk nnt masa checkup. sambil2 tu awak selalu byk berkomunikasi dgn baby. pastikan guna ayat penuh. contoh susu jgn sebut cucu.

ank sy setahun 9 bulan..cekup baru ni..misi akan tye..n umo mcm ni sepatut dah blh bt gabung 3 ayat mudah..contohnye mama nak air n perkataan2 mudah..mama..papa..nak.. susu..buku n bnyk lg.kadang kena bnyk komunikasi tunjuk ulang.. insyaAllah..bnykkan menyanyi..bercerita klau die minat.

normal je. jangan risau mommy sentiasa banyakkan berkomunikasi dengan anak. banyakkan sensory playtime. ajar anak makan finger food. slowly anak boleh bercakap dan makan sendiri. you can do it mommy👍🏻

Pn ada bg die finger food x? kalau mcm biskut @ buah ada die nk pegang x? mcm anak sy semua okay die pegang, cuma main food, nasi @ bubur sy masih suapkan die.

2y ago

sme mcm ank sy.. klu nsi atau bubur. sy msih suapkn dia..

Normal. Kerap kan berkomunikasi dengan anak. Jangan stress ya. Kalau Puan risau, boleh jumpa paedtrician.

Cuba buat sensory activity dan train anak makan sendiri kalau kadang² nak suap tu normal

X normal. Kena pg speech therapy