Bayi prem 26w6d

Alhamdulillah..pada 22/6/22 saya selamat bersalin normal pada usia kandungan 26w6d akibat tiada air ketuban.Boleh ibu2 kongsi pengalaman/tips jaga anak prem@yang berkaitan dengannya? #babyprem26w6d #1stbaby

1 Balas

Congratulations ibu🤲🏻 and selamat berpantang🥰 27 weeks consider very premature delivery, and doctor akan sarankan baby dijaga dalam NICU (neonatal intensive care unit) at least for beberapa minggu perhaps almost 3 bulan kot or before. I am pretty sure doctor akan nasihat ibu nanti cara penjagaan after fully health, organs and blood check up baby and special milk untuk baby nanti and jangan lupa pump susu ibu and bagi baby sebab colostrum milk (golden milk) sangat penting untuk baby especially untuk premature babies, it really helps too. Jangan risau and banyakkan bonding and skin to skin touch dengan baby (with doctor's permission), sebab more skin to skin touch will help baby to recover and be healthy even faster❤️🙏🏻🤲🏻