First Preggy

Alhamdulillah rezeki raya. Setahun lebih kahwin dan menunggu akhirnya Allah makbulkan 🤲🏻. Nak tanya, normal ke takada simpton loya dan muntah2? Ikut apps kandungan dah 4 minggu #ingintahu

First Preggy
31 Balas

Sy 4 weeks dah start alahan. Sampai skrg nak masuk 11 weeks. Teruk sangat. Loya, muntah, hilang selera, sakit kepala, perut bloated & badan lemah semacam. Ni bukan waktu pagi ja, tapi 24 jam tolak waktu tidur malam ja😂 Dah la semua buat sendiri sbb husband kerja jauh. Tinggal sorang, pergi balik kerja pun drive sendiri. Semoga kita semua para ibu tetap kuat utk baby💪🏻

sy bru2 dpt tau pregnant ..jdi kuat mkn..xmuntah..tp xblh mkn lbh had..tp kne kerap mkn..klu x kepala pening..tp bagun pagi mesti pening..dh pkul9 ke ats elok..tp mulot sntiasa nk mkn je..xblh lapar..hari2 g kje bawa bekal mmg byk..buah mesti ada..hari2 buah jambu mesti mkn..lps 4bln bru hilang kepala ni pening..back to normal..happy xde alahan teruk..mkn mmg selera je..

Kalau xde mual alhamdulillah sis. Sbb sy ngndung anak2 laki 2 org xde mual. Makan selera je. Alih2 perot besar. Yg no 3 ni. Mual teruk. Makan muntah2 terus. Nk bangun dari katil pn gelap mata saya. Ni skrg kerap kne sakit belikat. Aduiii mmg xbleh buat ape yg no 3 ni… klau bleh mintak jauh la mual tu 😫

Saya awal2 masa dpt detect 4 mggu jgk pregnant, lepastu masuk je 8 mggu dah start alahan muntah2 smpailah 15 mggu, lembik badan muntah angin bagai. Mknan pon kne try and error apa yg boleh masuk. Masuk je 16 mggu alhamdulillah alahan dah hilang🥰

2y ago

sama la sy ni. muntah angin dgn air sekali sekala. lps dh muntah sendawa je mcm angin x lepas². sampai sakit kepala dbuatnya

Normal awak , tapi baru lagi tuh , mcm saya 9 weeks keatas baru start alahan , bergantung pada badan individu , kalau tkde alahan smpi bersalin alhamdulilah sangat , btw congratesss , jaga diri tau , jangan lasak2 , makan asid folic dan makanan berkhasiat

tahniah sis https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat

kalau sy dulu 4 minggu belum rasa loya lagi.. start minggu ke 6 sampai laa 20 minggu baru hilang loya dan alahan tu.. Perit hari² muntah 🤧😂 sekarang dah 26 minggu baru ada selera makan balik ☺️

normal. saya dlu thu 5 mnggu . rilek. tp lps trtnya2, masuk mnggu ke7 lembek hari2 nangis xnak pegi keje. tmpt keje pun muntah smpai lembik. 😂 doa bnyk2 x kene. haha

2y ago

Sama sis,tp sy start minggu ke6..smpi 7,ke8 alhamdulillah dah mula ok,suami pun gembira tgk sbb wife dia dah mula makan,n ceria😁

jangan di mintak sis.. nanti jadi macam saya sampai skrg dah 14w masih alahan teruk.. anak no 1 xada alahan langsung.. mai no 2 semua dia tapau 😅

normal sis bg yg xde alahan tu bersyukurlah kami yg pernah merasa alahan ni sumpah stress penat nk hadap hari² dgn mcm² ragam alahan 😄