BSP

Adudu...terkantoi pulak bacaan pukul 3?? Padahal lebih kurang sejam lebih sebelum g amek darah makan bubur ayam semangkuk & jamah goreng pisang je..sekali naik laa pulak? gara2 goreng pisang ke camne? Biasa camni mmg kena buat lagi kan nanti?

BSP
27 Balas

Puasa 2jam sblm cek sis.Kalau nk mkn boleh tp kne bykkan buat kerja jgn baring,biar bdn guna tenaga dri mknn yg kita mkn tu baru la bacaan nti normal.Skip terus air manis 2jam sblm test.Mnum air msk byk2.Sy prnh sekali ada bcaan 6 sbb tido lps mkn tp mjur la xlepas border pdhl menu sama je tiap hari cuma aktiviti je bbeza.

2 jam sblm amik darah jgn mkn ape2. klu mkn sblm 2 jam mmg gula akn tinggi. saye mase mule2 buat bsp pon bacaan tinggi. skrg jarakkn waktu mkn ngan waktu amik darah bacaan cntik je.. skrg bsp sbln skali sblm ni 2 mggu skali.. lg 1 pisang goreng mmg xbole mkn.. pakar pemakanan pesan buah yg di msk di atas api x bole mkn..

Pisang goreng mmg tinggi gula. Saya pun bacaan 7. Sejak dari tu sy jadik x berapa nak mkn pisang grg. Ada sekali tu sy makan bubur sesudu je, terus bacaan 6.7. So dh border. Maknanya klu yg jenis gdm ni makan manis sikit pun bacaan dah tinggi. Klu teringin makan sikit dan jangan selalulah pada saya

Bubur nasi pun kalau ikut kan tak boleh makan tinggi gula, sbb masa sy hari tu jumpa pakar pemakanan dia cakap bubur nasi lagi tinggi gula dari nasi yg biasa kita makan 😂 pas ni jgn lah makan bubur nasi lagi kalau nak amek bsp mmg tinggi lah cite dia tambah pulak pisang goreng hahahah

pisang kan tggi gula..sbb tu x digalakkan klu ada gdm. cuba tkr mkn epal hijau nnt..n minum air lemon panas..klu xde lemon limau nipis pun bole utk cut gula..nnt bacaan bsp cntik skit..jarak pun kena jaga..2 jam sblm bsp kena pose dh..

hihihi sy pun dah start insulin.. bacaan pg jer fail.. yg lain okau x pernah lebih 6 lepas mkn.. puasa pg jer kantoi.. x thu npe.. sebelum tidur check 4 lbh.. tp bila bgun jd 5.2-5.4 cm tu..

4y ago

xda pulak.. cuma kalau x mkn akan hypo.. kne standby gula2 n mknan berat sikit cam roti kat tepi masa tidur.. tp biasa sebelum cucuk sy mkn dulu sikit untuk elak hypo.. kalau x mkn sebelum cucuk sy akan hypo.. kalau mkn okay x hypo.. bacaan pg 4.9 lepas cucuk

Sebab pisang sis...sy pun pernah kena mcm sis..mkn pisang tu pun separuh..skali check 7.0 dh kena marah ngn nurse..sbb pisang boleh naikkan kita punya bsp... 😌

Sy ari tu pn makan goreng pisang. 3 keping ja. Trus naik bacaan bsp. Stat dr situ sy dh x mkn goreng pisang.. Sbb pisang gula dia agak tggi..

Tips pnh baca dlm apps ni...amik lemon 1 slice lps tu perah dlm air sikit...n mnum... Dlm 30 - 40 mnt lps tu bru cek bsp... Sy dh try mmg mnjadi... 😅

4y ago

Dietitian pnh bgtau apa mknn kite mkn mlm sblum tido tu akn mpengaruhi bacaan bsp kita pagi esoknya... So mybe blh try mkn mlm seawal yg blh... N kurgkn manis2... 😊

Nurse yang pantau saya betul2 larang saya dari makan pisang..hehehe...saya pun sangkut gdm tapi bacaan Pagi je tinggi sikit yang lain2 cantik je ..

4y ago

Saya dah 18week..