Mengidap cyst ovari 1cm

Ade tk penawar untk kecutkn cyst tnpa opration..period dh 2 bulan lebih x keluar😭😭#ingintahu #pleasehelp #bantusharing

12 Balas

Sis, 1cm InshaAllah tak ada apa yang perlu dirisaukan & tak perlu pun sampai operate. Saya 2 bulan tak period, check ada cyst kat dua2 ovary. Belah kanan 2 biji size 2cm dan 3cm. Belah kiri 1 size 7cm. Saya jumpa o&g terus and dr bagi ubat turun darah. Dr cakap once period, cyst akan kecut. Kalau tak kecut tu yang akan kena bincang untuk operate sebab cyst saya dah besar sangat. Alhamdulillah semua cyst saya kecut sendiri lepas period.

2y ago

Berapa lama dah sis makan? Dah habis ke? Macam saya kena makan ubat turun darah selama seminggu kalau tak silap. Bila dah habis tu pun period still tak turun. Mula2 risau juga. Tapi lepas 3-4 hari macamtu baru period turun.

Cyst ni ade byk jenis, kalau dr ckp tkde bende nak dirisaukan. Tayah risau sbb ramai je yg ade tp tk harm / bg kesan. Kecuali kalau kite ade mslh disebabkan cyst tu contohnyer sakit. Tp better jaga pemakanan jela, jgn ambil dairy food, fastfood, makanan berhormon mcm ayam ikan keli semua elakkan. Byk makan ikan dgn sayur2 je

saya ada cyst 1cm. dokter suruh jaga pemakanan je dulu jgn bagi dia besar. saya selalu search kat Google ape makanan Yang X boleh bila ade cyst. Salah 1 nya jangan sesekali minum soya. soya boleh buat lagi besar. Alhamdulillah setelah 4 tahun, Allah izinkan sy pregnant lagi. bila check, cyst tu still ade. tapi X besar.

2y ago

patutlah saya lekat juga walaupun Ada cyst 4.5cm X 5cm...maksudNya cyst saya dah mengecut sebab kawal pemakanan ... setelah hampir 3 tahun ...now saya dah 6week pregnant alhamdullilah...

xyah risau sis kcik 1cm tu.. sy 6x7cm dermoid cyst dkt ovari kanan skrg tgh prgnt 9m.. tkot nk buang mse awal prgnt sbb nk dpt bby pn ssh..😅.. so dkter bgthu klau bslin normal lps pantang kne buang sbb cyst sy jnis berakar & ada kuku gigi rambut..andai kata wktu bersalin kne emergency czer dokter akn buang skli..

jangan risau sis.. sy dlu lagi teruk.. detect dah besar 6cm n dah kena tbuk prut dah pun buang cyst tu.. cuma kalau kecil tu sis boleh amalkan delima.. n pntau je pemakananan.. jgn makan bnde yg ade bahan pengawet mcm makanan dlm tin.. ayam proses tu.. kacang soya .. selebih sis boleh google..inshaallah takde ape tu

My mom pun mcm tu tp my mom 3-4cm. Amalkan diet yg seimbang. Kurangkan pengambilan gula dlm mknn & minuman. Kurangkan daging merah. Kalau ayam, avoid wings. Semoga bermanfaat. My mom dah bebas dari cyst selepas amalkan pemakanan yg baik2. Up until now masih amalkan utk pencegahan

1cm kecik. tk payah jumpa pakar or ap2. kena jaga makan. sy prgnant scan haritu doktor jumpa cyst bawah 5cm. so tk payah jumpa pakar. msa tu 2 bulan prgnant. Alhamdulillah skrg prgnant 5 bulan haritu scan cyst dh semakin kecil. bnyk kn berdoa. semoga cyst tu kecut. jga makan

cyst yg bawah 5cm takde yg perlu dirisaukan sbb boleh kecut sendiri dgn pemakanan yg sihat. selalunya ada sbb hormon yg tak stabil. boleh dptkan rawatan hormon je tanpa perlu operate sbb kecik sgt 1cm nya pun. amalkan gaya hidup sihat tu yg lebih penting

2y ago

boleh cuba minum tp yg plg penting nya fastfood tak boleh makan. benda bergoreng byk minyak kena kurang. gula lagi lah kena kurang. semua tu penyebab hormon kacau

Tanya doktor biasa/doktor pakar apa makanan yg dapat aktifkan cyst? Cthnya mungkin gula jd sis kena kurangkan pengambilan gula dlm mknn & minuman. Bila cyst takde supply gula dia pun tak boleh membesar cthnya. Ala tanya je doktor apa-apa yg patut.

2y ago

dh tnye smlm dkt klinik Rozikin..dokte xde ckp ape pulak sis..tpi dia ckp kena period tu keluar..bru cyst tu kecut

Sy jugak ade cyst 1cm tp dr ckp ok jer. Tak menjejaskan utk kite pregnant. Dr xcadangkan ape2 asalkan its benign tak membesar mcm tumor tu. Biasalah org pompuan ade cyst sikit2 dlm ovari. Tu yg dr bagitau.