Cirit birit .

Ade tips tak utk baby 10bln cirit birit..lpas susu or mkn msti dia akan cirit..da pegi klinik doc bg ubt bancuh tu..da 3hari ank sy mcmni..makan pn dia kurg..

1 Balas

Awak kena kenal pasti apa sbb baby cirit birit. Byk sbb dan awak kena tgk satu persatu. Sbb kalau punca dr susu, awak keep bg susu mmg die akan keep cirit birit lah. Kalau punca dr pemakanan, awak keep bg makan tu, mmg die akan keep cirit birit. Mcm anak sy die cirit birit sbb pengendalian botol susu & susu (I guess) masa kt rumah pengasuh. So, sy stop totally susu, anak sy minum FM.. Sy tukar semua botol susu yg baru, betul2 sterilise botol susu baru semua. Dalam 2 hari juga anak sy x minum susu. Hanya bergantung kpd air dan bubur masa tu. N bila sy dah confirm perut die dah habis buang melalui najis (sy bau najis tu mmg betul2 busuk lain mcm) baru sy on semula susu. N after that she's fine.

5mo ago

Ohh maybe boleh jadi sbb kan persekitaran. Mungkin anak awak ada pegang mainan kat taska dan die masuk mulut die. Mungkin sbb tu boleh jadi cirit birit juga. Kalau awak rasa sbb susu juga, try stop kn die 1 hari. Kadang2 awak bukan sbb susu. Tp sbb kuman dlm perut die masih ada lagi tu yg die trigger buat die cirit birit. Sbb FM kn ada probiotic (kuman baik). Berlawan lah kuman baik dan kuman x baik dlm perut anak. Just stop kn 1 hari susu tu. Anak dah makan should be atas 6 bulan lah kan umur anak awak?. Cuba awak bg jus buah. Bg die sup ayam + kentang ke, bg bubur, makanan yg lembik2. Nnt anak dah buang habis melalui najis, awak boleh confirm melalui bau najis die tu boleh start menyusu balik + makan nasi dgn lauk.