Baby menangis

Ade tak sape2x mengalami masalah macam saye ?? . Baby asek menyusu non stop .. lepas tu muntah .. tapii menagis mintak susu lagii lepastu muntah lagii ?? . Kadang baby nges sambil meneran nak susu #firstbaby

6 Balas

ini ilmu yg sy dpt drpd nurse ms sy cek jaundis baby sy ms dlm pantang haritu , kdg2 baby asyik menangis bkn tk ckop susu , kdg2 dy lebih kpd nx mengempeng , ms dlm perut dy hisap jari utk tenangkan diri n bila dy lahir semua kemahiran tu dy lupa sbb dy da ad dunia luar rahim n bg diorang dunia ny luas berbanding ms dlm rahim sempit n hangat , nurse ckp baby bwh 30 hari akan menyusu 2oz dlm jarak 2 jam , if dy kembung perut dy takkan nk menyusu sbb perut tk selesa , mungkin dy muntah dy sbb dy overdose susu , ape yg sis blh cuba ialah try bg dy susu ikut amaun yg sepatutnya then kalau nangis lg cuba bg puting kosong , puting ny adalah sebagai pengganti jari dy ms dy dlm perut dulu , dy akan hisap jari utk tenangkan diri , nanti bila da bsr sikit dy da pandai cari jari utk hisap masa tu sis da boleh slowly kurangkan puting kosong utk dy , mungkin blh bg waktu nak tido je , kalau takut baby jongang cari puting yg orthodontic sis btw baby sy pun duly mcm awk sis , bila sy try cara nurse ajar tu alhamdulillah berkesan , now baby da 3 months da pandai hisap jari utk tenangkan diri dy sendiri

Dia overfeed tu sis. Boleh cuba bg puting tiruan. Nnt pndi hisap jari, boleh hentikan puting tiruan tu.. Baby bkn lapar tu cuma nk comfort sucking.. Cuba try Bedung.. Pastu pasang white noise.. Pastu buai2.. Pastu bg puting.. Hehe

Mcm mna sis tau dia menangis sbb nak susu.... Baby nangis x semestinya nak susu. Mungkin perut dia kembung, sebab tu dia nak menyusu je dan muntah balik sbb perut rasa x selesa

Dia mnyusu sbb refleks untuk tenangkan diri. Mcm hisap jari. Cuba check perut dia atau apa2 yg buat dia x slesa sblm bg mnyusu lg

Kalau dah asik menangis, cube check balik perut atau something else. Kalau takde masalah, cube bagi puting.

Die muntah sume ke? Kalau sokmo minum susu-muntah, ade something wrong sis.. sila jumpa dr