Anak cirit birit

ade tak cara lain tak , nak hilangkan cirit birit anak? anak saya dah dekat seminggu cirit birit. dah pergi klnik, doc ckp skrg musim rotavirus. tp tu lah. sedih ble tgok anak tak sihat. 😢 anak saya bru 9bulan. dah la mmg jenis tak mkn , dh ble kena cirit ni lagi susah nk mkn. kurus. sy risau dehydrate. kalau ade cara boleh tak kongsikan kat sini. dah bg air garam die taknak. #firstmom #pleasehelp #bantusharing

3 Balas

ank sy baru kena rotavirus..tp puan berjaga2 ye jgn bg ank tu hypo n dehydrated.ape y perlu puan bt..klau ank x mnum air garam o susu..gantikan dgn air kotak buah tu y doc dlm wad bt..air kosong..susu blh gune shringe.pengalaman ank s d ward..bile cirit die jd hypo..kjp2 nk pengsan..n doc terpaksa pasang drip air gule n air garam.puan jgk kne pastikan bawah mate ank x lebam..bibir x kering..menangis xde Ade air mate sbb tu tande dah hydrated..sy aritu mule2 g klinik tp x Jd dgn ubt tu so baik g hospital sbb doc blh ambil sample n cpt.bile dpt result rotavirus..mmg xde ubt..tp kite kne jge btul2 kebersihan..bg mnum air cukup..biar xmkn pn.kesian bb arap membantu

Anak saya pernah juga cirit birit. Doktor buat test rotavirus, Alhamdulillah negative. Cumanya doktor pesan kalau anak nampak lesu, tak aktif terus bawa pergi hospital. Takut dehydrate. Satu lagi, doktor sarankan buat bubur untuk anak dan beri minum air masak.

1y ago

dah pergi klnik doc bagi probiotic n ubat cirit. doc suh bagi roti je mkn . air masak. pastu susu. ank susu bdan. tp tu lah. anak ni jenis susah makan. ni pun pantau je. letih lesu tu mmg ade, masih aktif. setiap kali menyusu ke mkn ke die akan membuang. najis pn kaler hijau lagi. kalau tak okay jgk, terus pergi hospital la. tkot jgk.

bwk pegi hospital. nnti dorg bagi msuk drip air. kalau x sng dehydrated nnti