Pemberian air masak pada bayi umur 25 Hari..

Ade ke mummy yg bagi air masak pada baby baru lahir?mummy stress

8 Balas

Masa mengandung nurse dh bgitau air masak baby masuk 6 bulan bru boleh bg..Saya berpantang kt rumah MIL..dari mengandung lagi MIL ckp nnti baby bg air masak jugak..Saya mmg xnak ikut ckp MIL..lepas baby dh lahir pun bnyk kali MIL sruh bg air masak tp still saya X bg..lepas tu MIL bgitau org lain yg dulu MIL bagi je air masak x de pape pun..elok je..Saya dh ckp kt suami nurse X bg baby minum air masak awal2..mula2 dia biar je dh saya xnak bg..tp smalam baby menangis teruk saya bg susu xnak..Saya tgk x kembung perut pun..tp sapu jugak minyak telon kt perut tapak kaki..pampers pun saya dh tukar..dukung letak kt dada pun sekejap je pastu baby nangis2 balik..pastu MIL ckp la baby nk minum air masak tp baby X boleh nak ckp..Saya smpai nangis husband dgn MIL bg air masak walaupun sikit2 je..baby pulak lepas minum air masak tu terus diam dia..huhu..sedih sgt rase mcm bukan saya yg melahirkan anak sendiri..Saya sampai X boleh nak decide yg terbaik untuk anak saya..

Ofcourse tak akan bagi . Memang akan ada makcik2 kata sulam la dengan air masak but please please jangan bagi . Big no . Masa berpantang jangan stress2 ya sis . Tak bagus untuk ibu berpantang and susu badan boleh drop . Hopefully semua yang baik2 untuk awak and baby

bkn nurse sudh explain sdia sblm anak lahir yg 0-5 perlu bagi susu saja kah? itu perlu ikut,saya baru beberapa hari dwad selepas melahirkan dan ibu mentua saya suruh bagi air sbb masa tuh susu saya blm bnyk klur tpi saya ckp nurse tidak sarankan 😪😪

jgn mcm2..jgn bagi ank bwh 6 bln selain daripada susu..Klau susu bdn x cukup tpp je formula jgn mengada bg air msk la bg bubur la mengarut je

xpenah bagi dan inshaa Allah akan usahakan xbagi sampai dia sepatutnya blh terima air selain susu.

sis jngn ikut ya,blm bole dan sis janganlh stress ya 😊🤗

Mestilah tak bagi. Please strictly no!