Alahan masak

adakah yg macam sy ? masa mengandung tak tahan nak hidu bau masak especially goreng² (bawang) sbb masa anak pertama dulu tak macam ni .. bau jiran masak pun sy tak kuat, muntah dah 😭#pleasehelp #ingintahu

24 Balas

Sama!! 4 bulan tak masuk dapur langsung. Now dah tunggu hari pun masih tak boleh makan nasi, ikan dan garlic. Nampak je loya😅

Sama. Saya 1st trimester tak masak langsung sbb tak boleh tahan bau minyak dgn bau nasi tgh masak. Rasa kembang je tekak.

3y ago

Alhamdulillah dah okay sis. Pertengahan trimester 2 dh boleh masak n bertambah selera makan. Skrg dah masuk trimester 3. Dah pergi scan gender hehe nampak girl 👧🏻

Kawan sy waktu pregnant mmg tk boleh bau org menumis or bau peti sejuk.. Mmg dia akan rasa mual tkpun muntah

Saya okay lg. Yg tak tahan officemates breakfast dlm bilik office 🤣. Asal dia breakfast sy muntah hahaha

3y ago

sian officemate tu 😂 tp sy pun mcm tu, suami makan dlm kereta sy boleh muntah 😂 skrg dalam kereta dan purse sy standby plastic bag utk muntah 😂 pergi mana pun kene bawa, teror betol 😂

samaaa. bau menumis, goreng2 mmg muntah. i dgr husband buka peti ais pun muntah idk why. 😂

3y ago

4 bulan juga ye .. lagi ada 1,5 bln sy kena struggle .. takpe lah .. semalam scan tengok baby tengah relax goyang kaki, hati pun seronok dan ada tenaga sikit 🥰

Sama sis, kekadang org masak time tidur pun boleh terjaga sbb nk muntah bau 🤮

sama,mmg xboleh nk masak sbb loya masuk 2nd trimester ok da sikit

3y ago

harap² sy pun boleh okay lah lepas 1st trimester ni 😭😭 sometimes lapar tu tak tahu nak cakap, tp mkn sikit je dah kluar balik

Sama. Tak boleh bau tumisan, dan bau nasi yg dimasak.

Saya pun, dah tak boleh masak. Muntah je terus 😭

sama sis.. tak dapat nak masakk😭😭