Seks diawal kehamilan adakah selamat??

Adakah melakukan seks semasa trimester pertama kehamilan selamat??

36 Balas

Sy masa trimester pertama dan kedua buat je..tp slow2 le.hubby pn fhm. Mana hubby tahan tgk bdn wife dh berubah saiz...geram. Lcuma ms last trimester tu sy makin kerap bt...hormon factor doktor ckp..so teruskn sj as long baby ok. Ni sy amalkn ms ank ke3&4...we ml seminggu 4x Utk cptkn contraction dan bg jln cpt buka

Seks di awal kehamilan adalah selamat sis melainkan doc ada nasihat untuk tak melakukannya (mungkin sis ada masalah/komplikasi lain) jangan risau, perbuatan tu tak menyakitkan baby awak 😂 kami disini tidak arif dan ketahanan badan berbeza-beza, seeloknya dapatkan nasihat doc & nurse sis 🙂 Best of luck.

pngalaman sy masa trimester prtama sy brsama dgn suami , lepastu kluar darah . rsau sgt time tu , alhamdulillah skrg kandungan sy dah 4bln . masa trimester prtama bnyk kli sy kene refer hspital . sbb dktor ckp rahim sy lemah . kena pulak time tu alahan teruk . lg la lemah

Skrg pregnant 9weeks ikutkan hati sy memang tak nak langsung,,,sejak pregnant ni takde nafsu kat suami....tapi alhamdulillah takde apa² keluar bleeding apa semua takde.. Kita pun Tak boleh elak klau suami nak😅tapi jangan selalu ya kena jaga Juga.

4y ago

Sama lah, xde mood. Sbb morning sickness lagi. Tp layan kn aje 😂

Saya pernah tengok vid Dr Hamid Arshat, dia kata boleh tapi kena jarakkan jangan selalu sebab air mani boleh mendorong pengecutan rahim dan kalau boleh suami panc** luar atau pakai protection sebab takut air mani pembawa kuman.

4y ago

Klau kita melakukan ketika 17minggu tp suami ckp dinding terasa keras tu knpa ya.. bila dia masukkan dia terasa mcm kerass dkt dinding fajar

bergantung pada ketahanan badan sis. if nak juga btter keadaan slow n minta suami pancut di luar. Kalo sis free boleh join grup telegram mama tuk kita kongsi ilmu n sembang santai https://t.me/joinchat/DIffEhlzgLOKNmheSmHyug

ikot fakta..selamat. ikot citer org..kdg ada yg bleeding bgai. sbb awl kehamilan kdg dndg rhim kta tebal dgn drh beku. sy? pilih utk tidak. suami pon takot😅 baby lg pnting. klu nk sgt g main sabun sne🤣

Ada org nasihatkan, kalau boleh elakkan, elakkan.. Talut jadi apa2 dekat baby masa awal kehamilan. Mcm saya, saya xnak sebab saya xselesa. Dekat bahagian tu rasa mcm xnak bekerja sama lansung 😂 sakit sangat

sy pula cium bau suami x nak.. tp x nk di tinggal. tdr macam ni.. nasib baik abang faham.. pun x nak dekat.. entah nak smpai bila psl sy skjap skjap mual muntah jd x de lah rasa nk buat mnde tu..

for me no.. sbb saya pernah bersama suami masa pregnant 5w and 2 days after bleeding and miscarriage.. trauma saya. tp depends la semua orang tak sama. if take it slow, doa banyak InsyaAllah okay

3y ago

boleh..tapi jgn ganas sgt..selow2...sy PON MCM sis jugak xtau LG mcmne..lepas tu.. bleeding...skrg ni jaga2