BATUK SEMASA HAMIL

Adakah ibu2 yg batuk pernah mengambil ubat batuk cap ibu dan anak? Saya skrg 36w+ , adakah kesan pd baby tak?#ingintahu #bantusharing

7 Balas

sis saya haritu pun batuk teruk makan ubat klinik semua x jalan pakai pelekat patch herba yg viral pun x jadi apa2 pastu minum madu + lemon, lega kejap je last2, saya kunyah cengkih kemam dalam mulut pastu sampai hilang rasa pedas2 dia, saya ludah buang, tak telan tidur dlm kepanasan sbb angin kuat atau sejuk2 pun boleh batuk saya amalkan cengkih tu hampir seminggu baru batuk kuat saya betul2 hilang sediakan plastik/bekas sebelah katil kalau terbatuk, sis ludah air liur tu sampai habis baru sambung tidur semula itula yg saya amalkan dulu.. batuk kuat sangat2, sampaikan saya pakai pad sbb setiap kali batuk, mmg akan terkencing oh ye, cengkih tu kunyah2 masa terasa nak batuk je kalau tak rasa nak batuk tak perlu kunyah

ubat batuk cap ibu & anak xsesuai utk ibu pregnant sbb kandungan nye ada akar² kayu & mcm² herba lain..sebenarnya semua ubat batuk jenis cecair mmg ibu pregnant xley ambil..kena p klnik jmpa doktor n dorg akan bagi pil cair kahak boleh la mngurangkan batuk, atau boleh ikut tips sy klau batuk minum air suam ltk lemon n madu skit alhamdulillah lps tu batuk membaik..n sy jugak amalkan mkn bawang putih time batuk,

Sy pernah Tanya pada doktor untuk ambil ubat batuk cap ibu Dan anak atau ubat batuk yg ada di jual di kedai tp doktor melarang Sy ambil sebab bahaya tuk baby,kalau batuk Sila mintak pada doktor, doktor akan bagi pil untuk batuk Dan bukan cecair bila Sy Tanya pada kaunter ubat tu dia kata org pregnant xboleh mkn ubat batuk cecair sebab bahaya sbb tu dia bg pil.

Saya 38w 2d rasa mcm tekak perit and kesejukan mcm nak menggigil, Patut ke saya pegi hospital ya? 😭 Risau pulak dah dekat tarikh due 😭

consult doktor sbb dia akan bagi dos yg bersesuaian dgn ibu mengandung. setengah ubat batuk mengantuk, effect ke baby

sy pn sdg alami skrg ni ..sy ambil ubat batuk cap ibu dan ank..slain tu kna pantang mknan brminyak..

1y ago

jangan amal sangat ambil ubat batuk tnpah pengatahuan doktor lagi² ubat dari luar..sbb kite xtahu kandungan dlm ubat tu, klau ubat batuk cap ibu & anak lagi la..sbb kandungan dlm ubat tu ada akar² kayu n herba² lain sngat bahaya utk bby, ada kwn sy dlu pregnant die xtahu kesan ambik ubt batuk beli kedai die minum je last² keguguran🥺seeloknya mmomy stop trus ambil mana2 ubat slain dari klnik, beter jmpa doktor dlu ye..

kalau batuk better consult doctor. minta doctor bg ubat batuk yg bersesuaian dgn ibu hamil