Assalamualaikum semua

Ada x yg kandungan luar rahim ..lps da buang smua.. Brp lame pntng ye?.. Perlu ke sy mkan pil perancang? ..sbb sy 7y ttc.. Bru buang tiub kanan smlm.. #ingintahu

1 Balas

Saya mc 3 weeks & pantang 2 weeks. After 3 weeks dah naik kerja & drive apa semua. Doktor suggest saya utk gapkan 3 hingga 6 bulan baru pregnant lagi. Yg ni bergantung pada tahap kesihatan kita tau, ada org doctor advise 6 bulan - setahun atau at least setahun ke atas. Kena tanya doktor sis needs to plan berapa lama. Saya sebulan lepas operation laparoscopy baru bersama tp tak buang dlm, guna kondom & bersama pada hari tak subur - period saya regular so senang detect. Triple protection 😅 Pemakanan pun doktor suruh jaga dgn ketat kalau nk pregnant cepat mcm makan benda2 yg boleh cepatkan pertumbuhan daging, cut gula caffeine semua. Senaman saya tak buat, tp saya bmi normal je. After 3 months & dah period 3 cycle baru rancang Alhamdulillah terus lekat & cecepat g hospital (doctor dah pesan sbb nk cek luka operation & makan duphaston). Skrg tunggu hari dah nk bersalin 🫰🏻

8mo ago

Ya sis jaga dalaman & jgn terlalu sedih & stress juga. Next month tu Alhamdulillah saya dtg period tp date berubah, kalau biasanya period awal bulan lepas operate tu period hujung bulan camtu. Tp saya just tick je kt calendar mcm biasa. In Sha Allah sis jgn putus harapan tauu walaupun kita cuma ada 1 tiub. Banyakkan doa, solat hajat & sedekah. Saya pun sebelum ectopic pernah gugur, faham sgt perasaan menanti nk pregnant tu 😭 Saya doakan rezeki sis pula tau pasni 🫰🏻