HUKUM BELI BAJU BAYI

Ada x sapa2 tahu hukum nak beli baju bayi sebelum lahir.. ADA MAKCIK NI CKP SEBELUM BESALIN XBOLH BELI PAPE BARANG BAYI .KATANYA XBAIK PULAK .. HMM CAM MNE YEA KAWAN2 BELI TIME2 BILA #firstbaby

23 Balas

bli je sis skit2 tpi tkyah bgi tahu dorng...kalau bgi tau mesti ade je mlut yg ckp mcm tu...sye trimester pertme dah bli skit2...alhamdulillah skrng dh banyak brng yg ade..ade lh skit lgi yg tkde...nanti bli kt shopee je...nk kluar pun dh tk larat dh skrng sakit badan pinggang smua....duit pun tak terase sngt lah banyak kluar sbb bli sikit2...tiap bulan sye akan bli 2 atau 4 barang....skrng dah 28weeks dh banyak yg settle...makcik2 sye n mak sye pun tk bgi bli brng bby awal...sye dah 6 bulan pun die masih ckp jngn beria sngt beli brng , tak elok kate nye...sye ckp je lah dahtu bile nk beli nye...tk kan bby dh kluar baru nk beli kan....sye beli je tk bgi tau spe2 , dorng tau sndri je...

Mana ada hukum apa2. Dia cakap jangan beli pape sebab nak prevent if baby meninggal dalam kandungan je. Sebab cousin saya jadi macamtu. Dah beli memacam bersalin baby meninggal. So tu sebab orang cakap kena beli barang masa dah 6 bulan ke atas. Beli sikit2 bukan beli terus bebanyak. Nanti hari baby lahir takkan baby tak ada ap2 barang kot. Awak masatu perlukan rehat, awak dan suami baru nak manage baby tapi tak beli apa2. Nanti kelam kabut. Beli je. Jangan ikut sangat cakap orang lelama ni 😅 kadang banyak je yang karut

4y ago

yup btul tu sebenar nye sebab tu je dorng tk bgi bli awal...

ajal maut semua kerja allah. Tkde dlm alquran ckp tk bole beli baju sebelum bersalin. Klu dh bersalin pun klu allah nk ambil nyawa allah ambil je.. jgn ikut sgt bnd2 karut org lama .... beli brg baby niat anak keluar nnt sihat, brg pun skrg dh mahal. Tkkn nk bia budak tu tk berbaju kelur nnt ....

Awat tanya hukum pula. Takdak hukuman apa pun kalau awak beli baju baby sblm bersalin. Contoh mcm nak raya, awak beli baju raya lepas raya ke? Haa centu. Kalau awak pergi kk pun misi akan bgtau awak skrg dah boleh buat persediaan membeli brg baby. Semoga bermanfaat 😊

tnya makcik tu, makcik nK sumbang duit ke pd baby? klu xbeli, baby keluar nak bg pakai apa? sy 6 bln pun dah siap cuci msuk beg..bkn apa, tkt tekeluar awal..lg pun nt makin sarat, makin xlarat nak bt apa pun...tera beli kt shopee pun penat nak proses brg, nak pack..

sy 3 bulan dah beli sikit2. menjelang 6 bln dah siap semua sekali basuh. tau2 7 bln nk masuk 8 bln, dah kena warded smpi nk bersalin..mujur beli siap awal2. kalau tak, susah pulak suami nk kesana kesini mencari. dah siap semua di rumah, tinggal nk angkut ke hosp je

4y ago

masa detect tu, 32 wks xsalah, berat 1.2kg. ngam2 37 wks, czer..bby keluar 1.9kg.

Xd hukum rasanya, cuma org tua xbg beli awal2 sbb xnk kita excited sgt if anything happen pd baby nnt emosi kita akan jd x stabil... Biasanya bli brg2 baby ikut individu ada yg 5bln dah bli, hujung pregnancy nnt takut x larat nk siapkn brg2 baby...

kena la beli barangan bayi, dah tu baby keluar nanti nak pakai apa? guna apa? aduhaiii. 🤦🏻‍♀️ saya beli dari 12 weeks. beli slow² sebab kekangan bajet + PKP. jadi tak nampak lah sangat duit banyak keluar.

issshhh merepek je... saya takde nak ikut tu semua pun... saya start beli barang baby waktu kandungan 4 bulan now kandungan dah nak masuk 6 bulan.. beli sikit2 senang sis.. duit tak rasa banyak keluar...

ishh. xpenah pulak dgr x boleh beli langsung. merepeknya. jgn risau sis. kelengkapan bayi mmg kene scukupnya. beli sikit² smpai cukup sblm bersalin. nnti pantang xfikir dah brg itu ini x beli lagi