Vaksin ibu hamil

Ada x mommy2 yg hamil disini dah vaksin pada usia kandungan seawal 17 minggu atau sblm 17 minggu? Okay x? Ibu hamil kan boleh vaksin 14-33 minggu, cuma sya risau adakah terlalu awal. #bantusharing

21 Balas

Sy dpt first dose masa tepat 16 weeks. Sinovac, dan alhamdulillah cuma ada rasa lenguh dkt tgn yg dicucuk je. Itupun sekejap. Tak salah pun utk vaksin awal. Skrg lepas 2 minggu suntik vaksin, sy mula ada rasa simptom covid (suami sy vaksin juga tp tak sempat vaksin nk reaksi dah terjangkit covid dahulu) cuma boleh nampak simptom sy tak seteruk suami. Alhamdulillah sempat vaksin, cuma keputusan swab test sy belum keluar lg. Skrg ni covid mcm senang betul berjangkit, tktau dr mana dtg tetiba kena. Jd puan fikir dan pilih mana yg terbaik ya 😊

3y ago

Moga negative result swab mommy

Sy dah vaksin time 22w, 1st dose, pfizer. So far OK je cuma lenguh tangan. 2nd dose baru cucuk isnin lepas time 25w. Time 2nd dose ni ada x sedap badan and demam sikit. Tp tu semua normal sbb hari ke-3 dah rasa bertenaga. Banyakkan minum air suam lah. Sy dgn husben minum air kelapa tanpa gula. Alhamdulillah takde pape. Better vaksin bagi lindungi diri & baby sbb kita golongan high risk. ☺️👍

sy pon Tgh menunggu untuk di vaksin..semoga Allah lindungi kita semua..vaksin itu hanya satu ikhtiar.. selebihnya nya mtk la pada Allah taala..sy sudah sebulan sihat dari covid masa kandungan 20w.semoga Allah lindungi kita semua.

3y ago

aamiin2..

saya alhamdulilah dah cukup 2dos, vaksin pfizer.. y dose pertama tu okeyh ja, time tu 29 week.. dos kedua, saya demam sehari (32 week).. sekarang Alhamdulillah, saya dan baby okeyh jaa.. now 34 week❤

Sy 1st dose 28weeks..Vaksin Pfizer..2nd dose 6hb 8 ni dah 31 weeks...harap² semuanya ok...1st dose tangan lenguh dlm 3 hari la mcm tu...hari pertama badan mcm lemah sikit...tpi lepas tu dh ok...

3y ago

Ok tq atas perkongsian

Saya 1st dose pfizer 15w6d. Alhamdulillah takde side effect apa2 kecuali lenguh tangan tempat cucuk. Baby pun 2x scan alhamdulillah ok. Tengah tunggu 2nd dose 18w6d soon

hi mommies.. kalau ambk vaksin kurang dari 14weeks ada kesan sampingan ke? sebabnya x tahu baru hamil dlm 5weeks tapi da ambil vaksin Pfizer 1st dose..

3y ago

PPV akan suruh reschedule utk new date. ni berdasar pengalaman ahli keluarga.

sy 1st dose 16week..tkde ape2 effect pon. cuma sakit kat tmpat cucuk je.. yg lain ok je.. tkde la demam ke muntah ke.. cirit ke

alhamdulillah da complete 2nd dose masa 28w. 1st @ 25, 2nd @ 28w. simptom lepas vaksin, alhamdulillah none. lenguh je 2hari 😅😅

3y ago

pfizer.. sbb masa tu pfizer je yg bole. tp sekarang tiga2 jenis da dibolehkan, moga2 dipermudahkn juga utk yg lain2 ya. 😊

sya hamil ambil vasin usia kandung 24minggu NM ubat vasin plizer..tidak ada mengalami apa² simpton pun..biasa sahaja

3y ago

sama kak😊