Tips Elak GDM.........

Ada tips nak elak Gdm ke mommys?... Dah pernah ada pengalaman kena gdm n paksa bersalin.. xnak dah gdm #bantusharing #ingintahu

2 Balas

Nak kata elakkan GDM, jika tak jaga pemakanan dan gaya hidup sihat dan betul seumur hidup, kemungkinan kena juga GDM sbb minum air gula tu yg uji sensitivity gula dlm darah. Saya nak terangkan pun tak reti. Sbb ada sejarh GDM kan.. maknanya dah ada tapak kencing manis dlm tubuh. So, kita boleh kawal bacaan gula seumur hidup, nak guna perkataan elak tu , tak tepat. Mcm saya , ada GDM, selepas bersalin pre diabetes. Jika saya makan manis tak ingat akhirat, kaki dan mata saya dah beri signal tinggi gula. Cek glukometer, ya bacaan gula naik. Saya kena kawal apa yg sy makan seumur hidup.

elak gdm kita boleh usaha.. ada kenalan sya dua kli kena gdm, kli ktiga xda gdm... kurg kan nasi & yg manis².. sya pprgnncy sblm ni kena gdm.. lpas bsalin xda dah kncing manis... skg sya preggy lg, sya usaha.. xmnum manis2 sllu.. skli sklaa ja.. rjin mkn apple, mnum air lemon tnpa gula.. kurgkan nasi... sya cek gula sndiri , bcaan pagi 4.6 shja.. bcaan kdua 5.5 ...