Penjagaan Luka Czer

Ada tak yg bole bagi tips penjagaan luka czer? Mcm mana cara nak buat luka cepat sembuh, apa yg tak bole d buat, dan pengambilan makanan bagi yg bersalin czer. Kot² ada petua.#firstmom #ingintahu #pleasehelp

2 Balas

lepas mandi kena pastikan tempat luka kering..boleh lap lepas tu anginkan depan kipas ..klau ada hairdryer boleh guna..pastikan tak berpeluh tempat luka..baru senang baik. kena rajin tukar pad dan seluar dalam untuk elakkan jangkitan kuman..bila batuk atau bersin tekan tempat luka dengan bantal kecil atau tuala yg dilipat. jangan angkat benda berat selain baby..kalau makanan, makan je selagi takde alergik..banyakkan makan sayur dan buah oren

saya cuma makan masak sup dan elak makanan berminyak, minum air suam byk, elak air manis risau tekak gatal nanti susah nak batuk. saya banyak makan oren dan sayur. luka czer saya seminggu dah elok bercantum. jangan slalu terbaring ye mami, bykkan begerak (berjalan dlm rumah shj). nanti darah beku, kalau boleh cari t.e.d stoking utk elak darah beku