Anak susah nak tidur

Ada tak tips nak bagi baby lena tidur? Baby saya tidur paling lama pon 30 minit je..lps tu die terjaga sendiri..mengamuk menangis teruk..mcm2 saya buat..tidur dlm buai pon sme..btw baby saya baru 1 bulan 10 hari..#firstbaby #firstmom #pleasehelp #ingintahu

6 Balas

Ikut ni awak, ni nap time siang. pastu kalau nampak tanda nak tidur macam garu mata, termenung, mnguap. Cepat2 tidurkan, mmg sy pun buai je shhh kuat2 pastu dia tidur selepas nangis hahah. Tgok juga baju dia panas tak, pakai je baju lubang skrg panas. bedung betul tak, pampers ok tak. Buai tu ada alas tilam tk? Untuk malam sy tidurkan baby awal selepas magrib tu tukar pampers, tutup lmpu & senyap. Susu je smpai tidur.. alhamdullillah malam dia nk tidur kt katil dgn sy taknak kat babycot. Waktu siang je sy pakai buai

mungkin baby belum betul tido lena klau kita pegang then letak dia kt cot/katil lpas dia tido 20-30min. belum deep sleep. @ mgkin baby tgh alami growth spurt dlm 6-8 mggu lps lahir. baby sy sblm ni mcm baby pn jgk. kadang menangis teruk. terjaga tiap hari dr jam 11mlm~4pg bru dia tido. mse tu nuju abis pantang. cuba pn ltkkn bby siap2 kt cot/katil then pat slow + bunyi shhhh @ psg white noise.. boleh je follow paeds/sleeptrainer kt IG.

pernah dgr psl sleep regression? Memg ade certain2 weeks prangai baby akn brubah.. susah nk tdo, tdo skejap2.. tp fasa tu x lme.. x smpi smggu nant akn back to normal.. anak sye dlm umur2 mcm nie x bley nk letak, kne sentiasa dpegang..

10mo ago

lps pantang pun akan ade jgak sleep regression nie.. org tua2 pggl nk beralih bln.. tp by the time, kte pum da pndai handle baby.. da x rse susah mcm mula2 tu..

Try bedung kan die… mcm baby saye asal nk tdo je nk kena bedung.. kdg² nk buai kdg² x nk buai.. klu xnk buai dodoikan die.. mcm saye bg je puting.. lagi la kawasan rumah saye ni ade contraction bising sgt…

Ada bantuan alat tidur ? bby tidur tilam? buai? bedung atau X? bilik suasana? sejuk nyaman/panas bahang? pampers Ada check sbelum bby tidur? bnyak faktor kenapa bby tidur skejap2 trjaga..

mungkin dia tak selesa (panas, pampers penuh, lapar)