rasa mcm nak berak tapi tak 34weeks

ada tak rasa mcmtu tapi tak rasa mcm sakit betoi pon ..cuma kdang tu mari mcm sengugut je bila kdg tu berjalan atau buat kerja ...klu rasa sakit sgt #pleasehelp saya ingt nk p hospital ..buat masa ni mgkin kah broton hicks ya ??confuse saya sbb dulu first second saya xdak rasa mcm ni sbb admit awal je factor short induce je ..tp ke3 ni ada rasa rasa tu .. pengalaman mumy pulak mcm mana..and lani sakit kelengkang ya mcm berat je rasa .. 😅

2 Balas

hye ibu. good question. braxton hick atau false contraction mmg agak confusing. tpi no worries sy explainkan beza false contraction dgn contraction sebenar. false contraction (braxton hicks) rasanya perut tegang, bawah perut mcm menekan2. tpi sakit ni datang secara tk konsisten. contoh dia mari selama 10 min sekali sekala dlm sehari. tetiba tkde dh. 2 3 hari kemudian rasa balik. ada jugak yg sehari sekali je. pastu esok pulak rasa. tk konsisten. contraction sebenar, bila sakit tu mula konsisten. contoh, jam 10 sakit dtg. then pkul 11, 12, 1. kemudian jarak sakit tu dtg makin kerap, makinh singkat. dri sejam, ke 30 min, ke 20 min. bila dh 15min sesekali, terus ke hospital. biasa nya dh ada bukaan time ni. n time ni sakit contraction yg dasyat akan kita mula rasa. sampailah 2min sekali. selalunya time ni dh nk bersalin. inshallah. apa2 pun gunalah kemudahan tracker contraction yg ada dlm apps ni. senang ibu nk pantau. yg penting selalu pantau pergerakan baby. kalau mcm kurang aktif dri biasa, gerak sopan2 je. terus ke pac. semoga dipermudahkan urusan ya

2y ago

thanks sis ..membantu soalan saya .. 😀

boleh jadi braxton hicks tu mommy.