Newborn terkejut

Ada tak petua nak kurangkan bayi terkejut kerap ketika tidur. Saya dah bedung penuh tapi dia tetap terkejut lepastu buka mata dan menangis. Kesian kadang baru tidur 10 min dah terbangun#firstmom #pleasehelp

3 Balas

Sy pernah bgtahu nurse pediatrik hal ank sy mcm mnggigil/ trkejut mse dduk bawah lampu disbbkn kuning..sy ckp mgkin sejuk..nurse ckp bby rasa gayat sbb mse dlm kandungan sempit..tu klu sis perasan bila mandikan bby mesti nk pegang sesuatu..mcm ank sy bila mandikan, dia menanges teruk tp bila kte pgg tgn dia, dia rse selamat & selesa terus diam xnanges..sbb tu nurse suka letak kain tebal gulung2 himpit bby dlm bassinet lampu biru rawat kuning..mmg lps tu sy tgok ank kurang terkejut/ gigil / bergerak.. Lg 1 tips, bedung xpun letakkn bantal yg berat kat kaki masa bby dah lena (tips ni mak sy bgtahu sbb mak sy pandai mngurut/ bidan tp dh pencen la sbb kne minor strok)..letakkn bantal tu so far mmg selalu berkesan utk ank sy yg skrg dah 1 bulan sbb kdg2 dia xnak bedung..

Kalau dulu baby sy kuat kejut , sy guna petua / pantang org dulu2. Alhamdulillah terkejut anak sy tu dah berkurang. 1. Lepas mandikan baby , air mandian dia tu kena buang perlahan2 kat lantai. 2. Kalau cuci baju , jemur kain baby kat tempat rendah. Elakkan letak kat tempat tinggi2. 3. Masa baby tengah tido, letak bantal kat perut dia. (sy letak kat perut sebab kalau letak kat kaki dia rimas).

Sis cuba tidur tu terlentangkan dia. Tapi kena make sure ada org tengok la. Mcm baby saya dia tidur mcm tu tapi kepala dia kalau penat dia alih sendiri