Excel Hana

Ada tak mommy yg pernah bagi anak excel hana ? Saya nak ikhtiar untuk anak saya yg speech delay tapi tak jumpa feedback pulak 🥺#seriusnanya #firstbaby

5 Balas

Ank2 speech delay xdk ape2 suplemen sis... Just sembg je dgn dia hri2, insyaa Allah lama2 nnt dia pndai ckp...ank bongsu sy awl2 x reti ckp, sy perasan start usia dia 1thn 6bln,blm mula sebut apa2 perkataan cm abg2 dia dlu...sy dh risau dh time tu,sy ada la google pasal speech delay then sy follow je cara diorg bg tau...nk ank brckp kena bnyk berbual dengan diorg, xpn guna flash card or buku kamus brgmbr ajr diorg sebut prktaan,insyaa Allah nnt dia pndai... Ank sy hri ni dh masuk 3 thn alhamdulillah, dh pndai ckp n gabung ayt sume, cuma pelat je x hilang2 lg 😊,sjk pndai ckp ni bila tgur prktaan y pelat tu, kita plak dsalahknnye...duk ckp dia je y btul😅😅😅....jgn jemu & ptus asa ye sis ckp dgn dia, memg kdg2 geram dn hmpir ptus asa jgk klau xdk respon dr ank, tp bila fkir masa dpn dia,kna ttp usaha jgk...

Supplement Ex@! H@£# tu boleh sembuhkan anak speech delay ke? Kalau gitu, bagus lah. Boleh la speech therapist kat hospital tu beli 5 kotak sorang. Setiap patient yg datang, hulur 1 botol. Tak payah susah-susah nak buat penilaian. Tak payah nak kira berapa tahap pun. Bagi je supplement. ST kat Malaysia ni dah hilang job lah. Semua kanak-kanak dah boleh bercakap lepas makan supplement tu. Elok la kita bercucuk tanam. Saya memang dah lama fikir nak buka nursery pokok. Hehe.... saya saja ja tulis mcm ni. Sebab banyak iklan lalu-lalang. Ibubapa pun ada yg tanya juga, betul ke? Berkesan ke? Untuk anak progress, perlukan latihan. Macam nak kurus, kena pergi bersenam. Bukan makan produk kurus.

puan tak perlu supplement. cuba follow kat fb Aishah Kassim. dia selalu live bagi tips ttg anak speech delay. Pengalaman anak sulung saya 2 tahun belum pandai cakap apa2 lagi, kalau nak sesuatu dia just tnjuk guna tgn jer sambil ngis2 .tapi sejak ikut tips dari fb Aishah Kassim ,anak dh tunjuk perkembangannya. skrg anak dah masuk 4 tahun dia dah boleh berbual mcm orang dewasa 🤣 kite pula risau dia tak reti diam, potpetpotpet mulut ada jer nak d bual 😁 .

sebaiknya jgn ambil supplement sembarangan. kalau sis dah consult doc, ikut therapy yg doc suggest & boleh google cara utk stimulate anak bcakap.

Maaf mommy. Takda pengalaman pula