Nursing strike

Ada tak mommies yang experience anak nursing strike . Mcm mana nak bagi dia menyusu . Stres sngt da berapa malam nangis2 saya anak taknak susu . Risau sbb anak sy mmg ada weight issue dari lahir . Baby now 3 bulan #ingintahu #bantusharing

5 Balas

🙋🏻‍♀️Tips nak tangani baby nursing strike: - Mommy perlu bertenang dan jangan stress. Makin mommy stress, makin baby tolak susu sebab baby boleh sense mommy's stress. - Skin to skin (baby pakai pampers sahaja, mommy shirtless). *boleh cuba 'kangaroo care' juga. - Mommy elakkan daripada memakai wangi-wangian. - Ubah tempat menyusu. Contoh jika menyusu dalam balik, boleh gelapkan suasana, set suhu bilik yang sesuai, yang penting sunyi dan jauh daripada bunyi bising. - Offer susu masa 1st stage of feeding cue. Kalau offer masa 2nd stage boleh pujuk lagi tapi struggle sikit. Offer masa 3rd stage lagi mommy struggle dan akhirnya stress sebab baby mudah tolak waktu 3rd stage ni. All the best, be strong 💪and good luck🌹

10mo ago

@Anonymous, sama lah kita🤗

baby susu fm ke df? klu fm bley try tukar puting botol ke med flow.. slalu wat oral stimulation.. cuci mlut,gusi,lidah baby gne kain bersih.. klu sye dlu, tetap bg baby susu ikut jam walaupun baby mnum sikit.. memg byk susu yg mbazir.. tp normally nursing strike x lme.. 2-3 hri pastu back to normal..

10mo ago

Baby minum botol , tq sis for the info , saya tukar nipple and buat oral stimulation alhamdulillah baby mula menyusu seperti biasa balik tq sis 🥰

tungku (tuam) perut baby dan urut setiap hari. ibu mentua sy y ajar. dia bidan kampung. kalau perut baby selesa, dia akan kurang nangis, tido pun lama

First, kena tau kenapa baby asyik nangis. Mungkin dia bukan nak susu pun, maybe just nak mengempeng. Banyakkan ilmu baby language sis

7mo ago

hi, boleh sy tahu oral stimulation tu mcm mana ya

boleh cuba offer guna picagari ataupon sudu. offer sikit2 tapi kerap