Mogok susu

Ada tak ibu² berpengalaman baby 3bulan tdak mau myusu badan . Biasa oke sja bf . Tp tiba² taknak . Just bagi susu yg d pam dlam botol baru dia nak . Itu pn tak habis . Dah buat sentuhan kulit ke kulit , dah try mcm² tp still tknak myusu badan smpai nangis² dia . Terpaksa beli susu formula utk dia mnum sbb mmg dia tolak susu badan sy . Ada yg bleh tlg tak mcm mna nk bgi bby myusu dgn kita balik . Stress + sedihh sbb susu bebuang mcm tu je #bantusharing #firstmom #seriusnanya

1 Balas

Berapa hari begitu? Saya juga pernah alami anak main- main hisap susu ibu (direct feeding) , risau juga, tapi najis ok. Saya buat carian, dan ia adalah growth spurt dan satu lg nursing strike. Caranya terus keep offering baby direct feeding dgn kasih sayang dan teruskan skin to skin bonding. Jika masih tak boleh, mungkin ada masalah lain yg puan boleh dapatkan bimbingan daripada kaunselor penyusuan bertauliah berdekatan puan.

2y ago

iya btul 🥲 alhamdulillah bby nk df dgn sy dah , bhari² cuba dn bjaya . mmg btul kena tenang dn pelan² pujuk bby balik . tq sis