khitan bayi perempuan

ada tak ibu yang tak khitan anak prempuan dia kt sini..#ingintahu

10 Balas

sy pernah tgk dulu video kat tiktok ni doktor perempuan tu lukis cara sunat bby girl. dia ckp boleh guna pisau, gunting atau jarum. cucuk sedikit atas lebihan kulit clitoris tu bby tu. 5 minit je dia kate. nak share dengan sis dah xjumpa la plk videonya. masa tu sy tgh pregnant, nak search info pasal sunat bby boy time bby. pastu kebetulan video doktor tu fyp dekat tiktok pasal sunat bby girl. pergi profile dia ada video dia lukis explain clear. xingat da nama doktor tu. klo tengok ceramah UAI & Ustazah Asma' ckp mazhab shafie wajib sunat/khitan utk perempuan. UAI https://youtu.be/--lHNjmtlPA https://youtu.be/9OPKLOBA5KY Ustazah Asma https://vt.tiktok.com/ZS86B9JFB/ https://muftiwp.gov.my/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1336-al-kafi-419-hukum-berkhatan-bagi-kaum-wanita klo majlis fatwa perlis ckp lain pula depends dkt kemaluan perempuan tu. https://youtu.be/11mvP70O7dM sunat cara Islam tidak mencederakan bayi/kanak2 perempuan/perempuan. jgn keliru dengan FGM (female genital mutilation) tradisi di africa. tu lain. refer ni 👇 https://hellodoktor.com/keibubapaan/bayi/penjagaan-bayi/sunat-bayi-perempuan-cara/ terjumpa plk video ada ibu ni bwk bby girl dia pergi sunat. 👇 https://youtu.be/kJwRi_IBJXc for me personally, nak buat apa2 procedure dkt bby sy, sy prefer tanya dekat doktor depan2 sampai puas hati dapat jawapan. ready baru proceed. klo x, ckp je nak balik fikir dulu. sbb sy sendiri klo sy sakit pastu mcm musykil about something mmg sy list soalan nak tanya doktor. 🤭 semoga membantu.

1y ago

faham mksd puan.. sama2 puan. 🥰 klo sy akan follow hukum mazhab shafie ckp apa. cuma procedure sblm buat tu, sy akan tanya doktor bagi puas hati dulu la. mcmana doktor buat, cara penjagaan etc. nk dgr depan2. sbb utk family sy, mmg mak sunatkan kiteorg time bby. cuma dulu bidan kg yg buat. yg ank makcik skrg rata2 buat dekat klinik. pernah dgr makcik2 sembang tapi tu la xpernah pon tanya detail dkt makcik. dengar gitu2 je la. masih sekolah lagi masatu. hehe ank sy boy, nak sunatkan diorg time bby pon kiteorg tintong. last2 husband kate tunggu la besar sikit. yg ada ank girl dah tentu lain dilemma maknya.

baru baru ni saya ada baca. khitan anak perempuan tak wajib. atas sebab apa perlu di khitan kan, ada lebihan kulit seperti baby boy ke? entah, saya pun confused. 🥹 haritu pun baby saya doc cuma cucuk pakai jarum bagi keluar darah sikit, pembayaran RM50. tertanya tanya itu cara yang valid atau doc buat je sebab dah menjadi tradisi dari dahulu.

1y ago

kan. dari segi nafsu tu saya kurang setuju. tak sedap di dengar 😅

Saya buat time anak umur 2 bulan lebih. Sekejap je prosedur dia. Tambahan masa tu baby lagi hanya minum susu je & tak banyak pergerakan so proses sembuh tu dalam 2 3 hari je. Ank pun tak banyak ragam

yg sye fhm,khitan pempuan ni nk buang kulit lebih yg ad pada kulit biji kelentit tu..nnti dia jadi mcm hoodie tu mcm tu la.. sye punya sendiri klu tarik sikit hoodie tu akn ada daki keputihan kt situ...

1y ago

mcm lelaki juga la nih, buang kulit lebih eh

saya bru je khitan ank saya.. pjgaan cuma slalu tukar pmpers klo dh pnuh.. umur ank sy 3 bulan..

anak sy khitan umoq 16hari. 1hari tu je dia merenget nk bkepit. lepastu ok da. lani umoq 4bulan

anak sulung saya paling lambat . umur 1tahun lebih baru sunat . itu pun puas pegang .

1y ago

cara penjagaan luka ok x sis?

Sunat hukumnya khitan bagi bayi perempuan, ada hikmah indah yg terkandung.

Saya tak juga. Anak dah 7 month. Saya pun tertanya tanya juga

Sy tak, sbb tak wajib.

1y ago

takde apa2 effect kan sis? sy nk consult dr karang terkhitankan pulak. sy bukan apa. mcm xsngup pulak nk tengok luka ke apa. vaksin pon sy kesian bila dia demam nangis tp tu untuk kebaikan dia. cuma khitan ni. dri segi hygiene takde msalah kan? xmcm lelaki kalau xsunat ,bila kencing kalau xbersihkan btul2 air kencing/segala kekotoran mlekat kt celah dalam kulit yg sptutnya dipotong tu.tp kalau prempuan ni sy xsure.