NT scan tak buat

ada tak ibu yang tak buat nt scan.. saya dah tak bleh buat skrg ni risau sngat2... dh la asid folik makan tak makan ja... semalam risau baby tkda tempurung hari ni risau pasal ni plak... tkut baby sakit sbab nt scan saya tak check...#firstmom

2 Balas

Hai sis mcm ni ya saya terangkan psl Nt scan ni mcm ni nt scan ni dia akan scan dan ukur air yg ada pada belakang lahir baby nt scan ni boleh buat dari 11 minggu hingga ke 14 minggu je jika lebih dr tarikh tu dh tak boleh sbb cecair tu dh jd kulit tujuan nt scan ni untuk mengenalpasti kalau bayi ni ada masalah kromosom atau tak selalunya untuk detact kalau ii baby ada down syndrome, kalau andai risau sis lebih kepada baby tak ada tempurung kepala atau benda ii yg berkaitan dengan dalam bayi doktor akan suruh buat 1 lg scan nama dia detail/anatomy scan yg ni plak utk tgk fizikal baby tali pusat uri tangan kaki dan bahagian dalaman baby scan yg boleh buat lepas 18 minggu ke 26mimggu bergantung pada klinik sbb sesetengah klinik dia ada minggu yg berlainan utk scan detail, insyaallah baby tak apa ii semua ibu nakkan yang terbaik utk anak mereka kalau sis kerap terlepas mkn folic acid lps ni kena paksa diri mkn sbb folic acid sgt penting utk baby

2y ago

Insyaallah tak ada apa ii sis apa pn yg terjadi sis kena sabar kalau anak saya sakit sekali pn saya sanggup jaga dia smp hujung nyawa dia sis ibu yg baik saya respect sis tp kerisauan sis boleh buat diri sis stress dan boleh effect baby better sis banyakkan berdoa solat berdoa pada allah insyaallah semuanya baik kalau sis nk checkup sebulan sekali pn boleh utk tgk perkembangan baby no prob cuma kalau untuk check baby selain detail scan tu saya tak pasti sbb saya pn first mom jd bnyk yg saya masih belajar saya sarankan sis cuba call mana ii hosp dan jmp pakar kdg ii gerak hati ibu ni btol sbb yg kita kandungkan ni anak kita hanya kita sahaja yg tahu kalau sis rasa nk buat checkup sis buat je saya sokong sis sbb andai dpt detect awal masalah baby insyaallah doktor akan cuba jalan penyelesaian cpt ii saya doakan semoga sis dan baby diberikan kesihatan dan sentiasa dilindungi❤️ Banyak bersabar ye bkn saya je sokong sis ramai pg momies di luar sana yg sokong sis termasuk keluarga sis juga☺️

sy x buat Jgk ,,,sbb x tau sgt psl nt scan ,,🙁

2y ago

sis bley buat details scan nanti.. details scan pun pentg utk check organ bby.. bley check klinik swasta terdekat...