makan jamu

ada tak ibu makan jamu dan breastfeeding? tak ganggu perut baby ke?

6 Balas

dlu dlm pantang gitu la..cuma mak sy jenis xcampur sgt bab2 ubatan/jamu ni. tp mentua la tak habis2 dgn jamu jawa dia, dia duk crita dkt mak sy la.. dlm hati nak saja sy balas mcm ni "nampaknya jamu tu tak elok&tak berkesan lah kan. cuba tgk mama, jalan lama skit semput, sakit lutut la,badan mcm kuih pau la. patutnya berpantang ni bg badan & kesihatan kita helok sampai usia emas" tapi pendam je la kata2 tu 😂😂😂😂 esk lusa ank kedua klau dia duk ckp mcm tu lg, haaa siap la aku bantai .

2y ago

tu lah, yg dlm situasi mcmni je paham. sy nekad nanti anak kedua pantang dgn suami je 😌

Mak mentu saya bagi saya makan jamu masa pantang, saya dah tolak taknak makan..last say demam sampai suara takda, mgigil waktu tgahari sampai nak pgang anak pon tak mampu..g klinik, doktor cakap, awak makan jamu ke? Doktor cakap awak boleh stop makan jamu..anak kedua, saya pantang sndiri, tak makan jamu..okey je..saya jaga makan dan bersenam turun 22kg

mak sy dan mertua sy pon ada tanya, da beli ke jamu untuk makan berpantang nnt? sy jawab je x makan jamu. dgn mak sy pun sy ckp xnk makan jamu. tak percaya jamu2 tu. makan ubat doktor je. mula2 mak sy mcm x berapa nak setuju. tp sy ckp je tak mau. doktor pon x suggest makan jamu, lagi2 kalau anak ada jaundice. lega sy dapat mak dan mertua yg memahami.

Klau bf bby jgn mkn jamu, kesian bby nnt kepanasan dia...mudah cirit birit n nnt bdn pnuh naik ruam panas... Sy dlu x mkn jamu pn, just minum kopi je... Tu pn bleh buat bby panas... Seeloknya klau bf bby kena jga mkn n minum, x boleh sebarangan...

xpayah la awak makan jamu selagi baby masih breastfeeding. cukup dgn awak jaga pemakanan awak. makan suku suku separuh dan buat senaman. boleh follow page fb doctor imelda balchin pakar o&g. doctor sendiri tak suggest kita wajib makan jamu.

2y ago

kalau ikutkan sy memang taknak, sy sejenis sains dan logik jugak. tp kena paksa minum dpn mak dan makcik tukang urut, nak jaga maruah mak tpksa la pura2 minum seteguk dua.. lgpun dia dah beli set jamu ni sampai 500+. dah brape kali dah masam muka dgn mak tengah bpantang ni 😌

kesiannya macam terpaksa. 🥹 cuba lah cakap elok2 dengan mak.

2y ago

susah nak lawan ckp orgtua sis, lagi2 mak saya dah berumur. makin sensitif orangnya. ni nak suruh dia balik pun tak sampai hati, sbb plan nak suruh dia jaga 2minggu je. tp dia mcm attached dgn baby saya, lepas beranak haritu pon sy suruh balik dulu esok datang rumah jaga saya, tu pon bp dia naik risau kat saya sampai tak tido menunggu esok 😌