prolong jaundiced

ada tak anak2 ibu kat sini dah 15 hari tapi kuning masih tinggi 160 mcm tu. macam mana nak buat ye. risau sangat..ada risiko apa2 tak?#ingintahu #seriusnanya #pleasehelp #firstbaby

17 Balas

Bby sya msa umur 12hri kuning dia 197.3, doktor tahan beberapa hri, sya kerap menyusu bayi, pling sedih 2 kli msuk hospital sbb kuning bby tak trun², doktor kata klau darah mak bapa dia O memang lma lgi nk trun, hti sya dh mcam takda apa dh, sbb sya dngan suami sya dh O-, sdangkn bby kmi orng B+, kedua kli discharge dri ward kuning sya sngat berjuang buat apa sja demi kuning dia trun, sbb taknk ulang alik kli ke3, bilik dri hospital direct beli grape, lpas tu klau bby mandi sya mandi kn guna herba cina, selang beberapa hri check kuning lgi, kuning trun mendadak dngan sngat bnyak, prasaan sya tu dh mcam hidup blik, bukan tu je tips sya, sya kerap menyusu bayi msa tu susu bdan kurang sya bgi fm, 2jam skli tak kira dia tdur, sya kejutkn je, itulh penglaman pling berat untuk sya, first bby lgi, memang trasa skit nya,..

ish saya mse baby 3 hari lepas lahir anak kuning teruk sampai 200 lebih sis kne tahan wad sehari turun 190 pastu naik balik 200 lebih tapi saya sewa lampu biru untuk trunkn kuning tu mmg trun tpi lepas tu naik balik stress sngt2 sbb ank first pstu tgh pntng kene bawak anak tiap hari cucuk tgk kuning pstu org duk ckp tk pndai menyusukn anak sbb tu smpai sakit smpai kne ambik drh 5 botol sbb tkut ad mslh kt hempedu dkt 2 bulan jgk baru surut kuning dia, dia mcm ni tau ikut anak jugk kalau dia kuning truk aktif berak aktif susu dia tkpe tkde mslh tpi klau baby tido je lemah badan susah menyusu kuning makin naik tu yg kne ambil serius

Baby saya kuning tak turun after 14 hari. Kne check air kencing guna tube dll. Sepanjang 14 hari tu mcm2 saya ikut petua, but no diff. Adik saya dr. habis dia marah saya sbb ikut petua2. Dia kata kerapkan susu baby bg baby berak2 je, pagi tu b4 pkl 10am bawak baby jalan kt luar. Yg penting! Ibu jgn makan jamu dulu. Mak saya pi paksa saya makan jamu, kuning anak makin tggi 😅 Habis kne sound dgn dr kt kk. Saya darah O n baby pun sama. Dr ckp normal kalau kuning lama sampai berbulan if darah O

anak sy 2minggu dlm wad lepas bersalin sbb kuning..380 kuning dia nasib xkena tukar darah..balik rumah pun masih kuning..bagi semua yg org cakap xjadi lg kuning ad laa..last2 dia turun sendiri,,tapi jenuh jugak la hari2 kena chek kuning kt kk..tangan ank smpai biru..ank umur 2thun pun masih ad kesan jarum kat dua2 tngan..luluh hati tgok tgan anak,,kalau tegok bekas jrum tu masih rasa lg sakit dulu..redha jela boleh asalkan ank dapat mmbesar dgn sihat alhamdulillah

baby sy 1 bulan sis kena jaundice. tambah dia ada g6pd. 200 ke atas bacaan. sy amalkan minum susu kambing fresh,lepas tu susukan anak. Alhamdulillah cpt turun kuning. sy stop mnum susu kmbing sbb susu mhl😅. naik balik kuning. apa² pon ibu jgn mkn jamu pg,jgn mkn yg bewrna kuning mcm kunyit dan jgn mkn lada hitam lg.

Normal je tu. Xpe. Teruskan bf. Kalau die mnum formula, campur aje bf dngn formula yea. Sy tnye doc, doc kata jgn mnum susu kambing, sy ikut je ade doc nasihat, alhamdulillah lepas sebulan, kuning babu hilang. Jamu2 pon jgn makan tau. Hold dlu

Dulu baby saya pun sebulan juga jaundice. Terpaksa campur formula and breastfeeding. Tapi saya ada jumpa nenek ni dia kata kalau breastfeed elak minum susu kambing and mandikan dengan air kucai alhamdulillah last check terus turun 80

sy drh o+,ank darah A+..seminggu kuning,kerapkan menyusu badan+ susu formula,kena sentiasa kejutkan bby 1jam, atau 2jam sekali utk menyusu..bila bby kuat menyusu bby akan kuat berak akan cpt kuning hilang..

cara org dulu2 mandikan dengan air rebusan daun bawang.. cara moden sulam dengan susu formula.. laju turun. my son sampai intensive photo + direct and indirect bilirubin..

Kalau bf, sis bykkan mkn anggur hitam.. Lg senang mkn yg seedless.. Sgt mujarab.. Serius cpt berkesan.. Kuning turun dlm masa seminggu doc dah discharge case kuning

2y ago

betul tu... sy mse dlm pantang mkn anggur hitam n buah oren.... lada hitam sy x start mkn lagi... bile ank dh hbis kuning bru sy mkn lada hitam... ank sy drh o.. sy pon drh o... 2minggu jgk kuning tu...