Fibroid dan mengandung

Ada siapa2 ada pengalaman mengandung ada fibroid tak? Boleh kongsi pengalaman? Bahaya tak untuk kandungan?

6 Balas

Masa anak 1st ada. Tp sebab baby besar so x nampak. Masa czer baby baru doct prasan ada. Lepas habis pantang kene follow up hospital dalam 1y jugak. Sampai fabroid tu kecut balik. Nasib kecut sebab doct gtau klau xkecut kene czer buang balik sebab besar. Tekan Dr luar perut pun terasa benjolan dia. Nie preggy no 2, masa 1st scan kat swasta doct dah prasan ada. 12 week, scan kat hukm. Doct cakap ada jugak dalam 4cm. Cuma kene tunggu & lihat jer macam mana. Sebab kecil Lg so dia x bahaya.

2y ago

Oh memang selalunya fibroid ni tak ganggu perkembangan baby la kan.

saya ada sis . size agak besar 6.8cm camtu . sy ada tanya doc bahaya atau x dia kata tak nnt pakar o&g akan pantau saya . so mmg kene follow up jela sampai bersalin . ada fibroid yg mengecut ada fibroid yg x mengecut . kalau halang laluan baby keluar mmg kene czer . takpe kita terus berdoa je agar kandungan kita kuat dan sentiasa dilindungi🥰

2y ago

Alhamdulillah kalau cmtu. Risau jugak kalau effect kandungan huhu. Saya punya fibroid memang di pangkal rahim, so doktor cakap peratus beranak biasa memang nipis. Takpe la beranak mcm mana pun, asal baby sihat dan selamat tu dah cukup. Thank you sis. Moga kandungan kita kuat dan baby sihat 💖

doktor kk syak saya ada fibroid. Doktor cakap nanti mereka pantau saiz fibroid risau ganggu tumbesaran baby & halang baby nak keluar bersalin nanti. Tapi saya scan swasta, xde fibroid pun. Scan kk tak berapa jelas. Cuba puan scan kat klinik swasta dulu.

2y ago

Saya scan swasta ni. Doktor swasta buat surat refer doktor kk. Huhu

Tak pe sis, saya doktor o&g, byk Case mcm puan, jika besar sangat fibroid tu sampai menghalang kepala bayi turun, saya cadang pilih cser, jika kecit lagi mcm 2-3cm boleh je normal

2y ago

Baby first saya emergency cser sebab laluan tak buka. Yang 2nd ni pun, bila scan doktor cakap fibroid di pangkal rahim. Memang laluan takkan terbuka doktor kata. Even 3cm, memang peratus utk beranak biasa tipis ke doktor sbb di bawah rahim?

Sy pun sama cuma 2x appointment scan kecik xberubah 3cm. Hrp nti mengecut jgkla. Kne jaga mkn. Next appointment doc nk buat detail scan. Moga baby kita baik2 je amin

sy ade fibroid dulu pregnant 2019.. doktor sentiasa pantau...last scan 36 w.. fibroid DH menghilang.. alhamdulillah..

2y ago

Fibroid boleh kecut sendiri ya sis. Sis ada pantang apa2 tak? Or amalkan apa2?