Ibu berpuasa di trimester pertama

Ada ibu2 kat sini yang berpuasa di minggu ke 10 kehamilan? Boleh bertahan sampai berbuka?

18 Balas

saya 13w.. hari pertama puasa saya bpuasa & alhamdulillah boleh tahan.. tapi nasihat oleh staffnurse & family sya, jangan hari2 puasa sebab takut baby xmbesar dgan baik.. takut nti kita rasa ok, tapi baby kita xtau.. lagipun, saya ada history miscarriage tahun lalu sebab janin xmbesar ikut minggu.. so, pregnancy kali ni kena lebih hati2 jaga baby 🥺 semoga dipermudahkan segala urusan ibu2 di sini ya 🤍 semoga baby dan ibu2 sihat2 sentiasa ✨

saya 11minggu dan cuba berpuasa harini, alhamdulillah boleh bertahan sampai buka tadi... nak berpuasa, sama-sama pantau simptom ya, kalau badan dah start pening2, muntah better buka je... tahap badan kita lain2, yg penting kita dah cuba.. apa pun semoga dipermudahkan urusan ibu2 semua sepanjang bulan puasa ni 😊

1y ago

Sy hari kedua dan ketiga berpuasa muntah time ptg nk dkt asar. Nk buka syg. Teruskn juga berpuasa. Harini hari ke 4 puasa alhamdulillah dpt bertahan sampai berbuka. Kandungan 9weeks da.

sy puasa ari pertama, sahur dengan jambu batu ja 5 keping sbb xlalu makan masa tu. pastu bila petang badan mengigil, bangun ja macam nak pitam. tp sy xbebuka lgsg. org cakap bahaya. esoknya sampai arini tghari lg sy da bebuka sbb lapa. takut jd pape kat baby

tak puasa ..memang tak larat . tiap 2 3 jam saya lapar .kalau tahan menggigil rasa nak pitam . masa anak pertama saya bole ni anak ke 3 tak bole tahan pulak . mungkin sbab jaga anak lagi 2 org 😅

Da muntah2 angin batal x sis2 semua? Muntah xde la muntah keluar isi tp da rasa kat tekak. Sy xpenah alami lg ngandung waktu puasa jd was2 sikit. Kepala pun pening jee sepanjang hari ni.

1y ago

Baik terima kasih ya respon. Dah pecah pun puasa nya xtahan asyik muntah angin je 😢

sy 9 minggu tapi tak berani nak puasa lagi. sbb penah try smpai kul 12 je pastu sakit kepala, terus buka je. tak nak biar lama2 nnt takut melarat. takpela tahun depan ganti balik.

sy pun minggu ke 10 juga😃 alhamdulillah berjaya puasa even sy berniaga di bazar ramadan..tp klu x larat boleh je qada puasa nnt…as long as tak memudaratkan..

masih ok .walau perut minta diisi..ksian jgk..cuma masa sahur kne pastikan ambik makanan y berkhasiat dan blh bg tenaga..kalau rasa lain mcm tu .baik berbuka ..

Saya bgun sahur makan tapi muntah semua keluar balik . Pastu kul10 dah rasa gigil . Mmg takboleh nak puasa takut apa2 jad kat bby .

1y ago

saya pukul 6 sengah pagi dh muntah balik semua makanan sahur.. pukul 8 dh gastrik.. pedih sgt perut.. maka pukul 8 la dh berbuka.. sedih sgt

tak boleh tahan . pukul 2:30 petang semalam badan dah mengigil kepala dah pening . terus suami suruh makan .

1y ago

waktu tu mmg terus buka tak fikir apa dah . baik terima kasih atas ingatan 😚