rahim menebal

57 hari lewat haid . Dah ke klinik scan dktr cakap rahim menebal jer , tanda hamil atau nak dtg haid , harini genap seminggu , sy dah cek upt tpi -ve 😔 haid pun tak dtg juga . Klau pasal simptom sy sembelit , batuk2 , selesma , perut pandai sakit juga , lemas . Tapi tulaaa bila cek upt -ve pula . Perlukah saya ke klinik semula untuk scan ? Sbb sy sangatt susah hati skrg #ingintahu #pleasehelp

rahim menebal
7 Balas

saya pun dulu sama jgk..rasa hampir setiap hari bertukar klinik utk kepastian..saya juga mmg ada bulk uterus (dinding rahim tebal) dan waktu tu agak susah nak cakap pregnant.. sebab scan tak nampak dan upt -ve.. perut rasa cramp macam nak period tapi tak pun..akhirnya selepas beberapa hari tetiba laju je darah period keluar...time tu mmg dah kesal dah...after habis je period..saya nekad planning guna OPK utk check kesuburan setiap hari selepas habis period..and bila dah nampak line pekat terus ajak suami bersama sebab kami mmg planning nak anak...then after 12 hari.. actually time tu belum sampai waktu utk period but saya rasa semacam sebab time tu makan terlalu banyak sgt...so sehari sebelum dtg period saya test UPT... alhamdulillah..3 kali buat upt and 3 kali tu menunjukkan +ve..saya buat sebelum lewat period so sgt excited sebab kami sememangnya planning utk first baby😊in Shaa Allah..mula² mmg macam tu hormon tak stabil...the next time in Shaa Allah akan stabil..try je buat mcm saya..in Shaa Allah ada rezeki awak nanti😊

Macam ni la sis, sis dah scan klinik and upt. Sis kena sabar dulu. Bila dah kahwin hormon kita tak macam anak dara dulu. Akan jadi macam ni dan berubah ubah. Sis kena rest and jangan banyak fikir. Kadang2 banyak fikir pun boleh jadi tekanan pada diri. Thats why hormon tak stabil. Tak perlu ke klinik dah, melainkan sis nak checkup di KK atau hospital berkaitan sakit yang sis hadapi.

Hai sis, simptom kita sama cuma beza hari sedikit je saya 53hari hari ke 54 cek upt positif tp tu pun samar je lpas 2 hari guna clear blue pun naik positif and nampak jelas. Now da 9minggu, sis jaga diri bebaik, jangan banyak fikir, jangan makan sebarang ubat. Kalau ada rezeki inshaaAllah ada 😊

cba try upt brand lain yg lebih sensitif. tanda simptom tu seakan preggy. biasa kalau rahim menebal dia sama ada period atau preggy.

boleh cuba buat beta hcg tu .check drah..if double dlm masa 48jam = hamil :)

cuba gi hospitals scan lgi

buat beta hcg..