Assalamu alaikum.

5 hari sudah bersalin air susu tak keluar Dan susu sudah bengkak besar Macam mana caranya biar air susu keluar ☺️☺️

28 Balas

Ada org ckp puting kita tu selalu dibersihkan. Kalau ikotkan dr masa pregnant lg. Sbb susu kdg membeku tersumbat. Sy masa pregnant ni bersihkn puting. Kdg try2 picit bia dia ada salur utk keluar susu. Mcm kalau sis ni da bersalin, try usap2 payudara tu. Kalau ada mesin try pakai utk sedut susu. Ada lg da expert kadang suruh suami isapkan 😅. Sbb bengkak susu ni pin bahaya org kadang. Kadang kalau dibiarkn lama nnti boleh basi dan bernanah. So try la mana yg patot 😘

Waalaikummussalam, kena pergi mengurut sis. Sy b4 bersalin dah pg mengurut breast mmg memancut. Dia keluarkan yg keruh2 tu. And atok sy suruh berus guna berus gigi plg lembut utk bersihkan laluan susu n kotor2. After bersalin, ibu sy suruh mengurut lg 3hari berturut trut supaya susu keluar lancar n xbengkak

Tuam dgn tuala panas sis .. dh agak lembut breast tu ,urut ke bwh .. picit pelan² keluar kan susu beku tu .. klo bilik air Ada shower air panas tu lg bagus .. fokuskan air shower suam tu ke breast lama sikit ,kmudian urut / picit sampai sis Rasa lega .. ini pengalaman yg Saya dh Cuba buat sendiri

Akk dl pun sama..akk cuba bersih kan betul2 puting tu ada gak tengk mcm ada tersumbat..pastu kena sentiasa urut2 dr atas sampai ke puting..picit di puting tu..nati akn perasan ada keluar air susu ckit2..tuam dgn tungku yg sy buat tungku perut tu jgk. Byk membantu utk cepat bg keluar susu..

Waalaikumsalam...try pam jak sis... Dan slalu bagi baby suck... Bila baby sucking, ianya merangsang susu utk keluar...sya pun mcm tu jgk...hari ke-4 baru bengkak susu... Rasa mau demam pun ada...

Wsalam... Kalau dah bengkak besar sis kena berurut dengan bidan...kalau tak nanti sis akan demam nanti...pernah jugak mengalami bengkak susu..masa anak first dan kedua...

Try tuam pki kain towel dgn air suam xpn sisir breast guna sikat tp jgn kuat2 sgt...kesian sis... Bengkak susu ni sakit sgt2... Smg sgalanya baik2 aje buat sis...

Uishh sakit tu klu dh bengkak besar.. Rajin2 tuam pastu urut guna sikat.. Klu xleh jugak cuba minta tukang urut urutkan..

Cuba urut lps mandi..biasa berpantangkn mandi air suam.xpn cr bidan srh urutkn..skt 2 bengkak susu..sy hr 2 sampai demam

Waalaikumussalam wbt. Berurut sis... Kawan saya dia biar sampai kena operate sebab jadi nanah didalam...