Ada ibu yg nak share Pengalaman bersalin?

37weeks nak baca Pengalaman orang.. First baby excited plus takut ni.. Jom share cerita.. #ingintahu #firstbaby

1 Balas

1st bby 7/3/12-kluar darah besar duit 50 sen start pkul 12 tgh mlm..contraction dtg smpai la pg pkul 8 pg gerak hosp..check bukaan 2cm..layan lg contraction..masa 1st bby bukaan mmg lmbt sikit kot..setiap 1 jam 1cm je..doc pecahkn ketuban makin kuat contraction..pukul 2 ptg kluar la sketul bby girl berat 3.9kg koyak 1st degree.. bby 2nd 21/3/14-start tgh mlm kol 12 tbe2 rsa mcm ad bnde mletup..rupa2nya ktuban dh pecah..mndi2 pe smua kol 2 pg gerak hosp..kena tahan wad sbb dh leaking..tggu smpai ke siang x de contraction pun bukaan pun x de..pastu gatal mnum air slusuh padahal x de bukaan lg..smpai la ptg bru rse contraction..bukaan bru 2cm tp contraction dh mnggila..tgh mlm dh x tahan sruh misi check jln dh buka 4cm pastu misi trus tolak lr..dlm lr x x boleh than dh 7cm dh mneran..pukul 2.37 pg kluar la bby boy berat 4.6kg koyak 3rd degree+jahit kt ot.. 3rd bby 17/3/20-kluar lendir+drah ptg shari sblm bersalin..layan contraction mnja2..tgh mlm dh x tahan pergi hosp check x de bukaan pun..doc sruh blik dulu..blik je rumh contraction mnjadi2..mmg x boleh tdo lgsg dh smpaila subuh..kol 8.30 pg dh x tahan pergi blik hosp doc check jln dh buka 4cm..trus msuk lr..diorang psang ctg smua..pkul 9 lbih misi check lg jln dh buka 8cm..kelam kabut diorang sruh kita tahan jgn mneran dulu..pukul 9.27 pg kluar bby girl berat 3.6kg koyak 1st degree.. yg ke 4 inshaallah bln 9 ni..hrap2 mudahla proses bersalinnya..