Minyak selusuh kelapa dara

36 weeks ni dah blh ke amal minyak selusuh kelapa dara? #firstmom

4 Balas

Kalau bukan keperluan, seeloknya x payah. Takut jd effect lain. Org tua dulu2 memang banyak pesan itu ini tp x ada kajian pun utk sahih kan. Better safe than sorry https://hellodoktor.com/kehamilan/tips-hamil/masalah-kehamilan/air-selusuh-bantu-percepatkan-bersalin/

kalau ikutkan logik akal pun, kita minum minyak tu masuk ke perut (usus), bukan pegi ke rahim. dan bukan ke laluan nak bersalin pun. tu saya fikir secara logik la. sorry kalau salah. tp kalau rasa nak amalkan, boleh je kot bergantung pd diri masing2.

Sy 34weeks dah minum minyak kelapa dara dan sapu tempat premium sambil niat mudahkan bersalin tanpa sakit yang lama dan koyakan.. Sb sblm nii anak sulong sy amalkan juga alhamdulillah mudah bersalin.. 37weeks baby dah keluar tanpa koyakan

1y ago

Haah dah boleh minum... Sambil sapu2 dekat tempat premium... Sy dah mula amalkan genap 34weeks...

Untuk apa tu? Terpulang sebab bukan keperluan.

1y ago

Air selusuh tu lebih kepada paksa bersalin je nnt. Selalunya org2 yg minum ni minum masa dh start contraction.