excited

30w.6days already..excited + takut..any advise from mommies? #needit

34 Balas

hi Mommy.. welcome to last trim💓💓. bila dh hujung2 ni, kene byk pantau kesihatan sbb tkut demam dll.. 1. byk mnum air 0, jgn takut asyik tkencing sbb byk mnum air boleh elak kaki bengkak jugak. kalau kaki dh bengkak pn, kn mnum byk air. kaki bengkak abb byk mnum air itu hanya mitos. 2. letakkan bantal celah kaki semasa tidur tuk elak kaki bengkak 3. bykkan berjalan -senaman plg ringan dan mudah 4. rehat sckupnya dan jgn tlampau aktif sbb Bby mudah mengeras. 5. kalau demam, kne pantau suhu badan agar x cecah 39 celcius sbb janin x mampu tahan dgn suhu tu. jgn tkut makan ubat yg kk kasi. hehe

5y ago

welcome..

rajin bergerak . dlu saya rajin berjalan buat kerja . sampai tunggu hari pun saya masi kerja buka booth sana sini sampai leaking air ketuban hihi .. 38weeks da kena tahan ward. baby lahir 38week induce . buat kerja tu sis jgn berat2 asal jalan okay la .. saya aktiv sampai angkt barang berat2 tu leaking kot 😄😄😄... so momy stay activ ye .

*prepare semua barang siap2. depends u pegi goverment or private. survey siap2. i masa 8 months doc suspect air ketuban kurang so terus htr hospital. nasib baik double check everything okay. so boleh balik. *klau u nk breastfeed ur baby, study dlu pasal breastfeeding. join group breastfeeding, ada byk sharing. *never left ur pink book!

relax n bykkan buat breathing exercise...nnt dlm labour room bykkn baca doa tuk mudah bersalin...make sure mkn ye sebelum bersalin nnt xde energy nk push baby klo bersalin normal.....just relax

5y ago

tq sis

same lah kitee 😅 30w 6d jugk. trauma sakit taon lps xilang lg taon ni repeat lg.. rzeki kn nk wt cmne 😅 tp tulaa mind xready lg prasaan cmpur baur 😢

5y ago

haha..kann..saya baby 1st

Relax the mind, monitor fetal kick count, be aware for contractions/leaking/show. Be happy, stay active, and banyakkan berdoa. Semoga dipermudahkan! ☺️

Sy pun bru pregnant anak sulung pengalaman xd lg nak share.. Cuma doakan semoga segala urusan sis dipermudahkan dan urusan bersalin berjalan lancar... aamiin 😍

5y ago

sama jugaa..take care sis

Waktu dalam labour room, then contraction datang tarik nafas and teran, push macam nak buang air besar 😁

same la..39weeks4day..bby masih lagi taknak kuar...perasaan takot tu ttp ad..walaupun ank no3...tp jarak dgn no2 8thun huhu..

sama lh kita awal sehari 😂 sy pon takut, sbb bby skng blum ke bawah lgi... tkut kne sczer... harap dpt branak normal 😥

5y ago

hrap bgitu lh.😅